Ισχυρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με ισχυρές απώλειες άρχισε και αυτή η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δοκιμάζει και τις 650 μονάδες, καθώς δεν μπορεί να ανακόψει το νέο τραπεζικό sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,30% στις 650,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,97 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.713,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,29% στις 533,66 μονάδες.

Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι το σφυροκόπημα των τραπεζικών, και όχι μόνο, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να χάσει και το “εμβληματικό” επίπεδο των 650 μονάδων, το οποίο είχε να δοκιμάσει πάνω από 19 μήνες, ενώ σε χαμηλά σχεδόν 30 μηνών βρίσκεται πλέον ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 500 μονάδων.

Πάντως η Eurobyte θεωρεί ότι υπάρχει ελπίδα οι πτωτικές πιέσεις να λήξουν στο επίπεδο των 645-649 μονάδων, αλλά εννοείται ότι ενδεχόμενη απώλεια του επιπέδου θα οδηγήσει την αγορά απευθείας κοντά στις 600 μονάδες. Στον FTSE 25 σημαντικότατο επίπεδο είναι αυτό των 1.697-1.700 μονάδων.

Σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται με πιθανότητα 50% να λήξει το διορθωτικό κύμα στη ζώνη 645-650 μονάδων, με ακραίο φίλτρο τις 643 και να δοθεί μία καλή αντίδραση. Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το άλλο 50% και διασπαστεί η ζώνη καθοδικά, τότε είναι πολύ πιθανή η απευθείας κίνηση προς τη ζώνη των 600 μονάδων, ή ακόμα και παρακάτω.

Την ίδια ώρα, οι επιρροές του αρνητικού κλίματος των ευρωπαϊκών αγορών δεν είναι λίγες, με την κυβέρνηση της Ιταλίας να βρίσκεται πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας στα ύψη. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε στα επίπεδα του 3,5%, για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στο 4,58% βρίσκεται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η Beta Securities, η μεταβλητότητα θα παραμείνει, ενώ η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων αυξάνει τη διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου. Μάλιστα, το κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με την αγορά να αναμένει περισσότερη ορατότητα σχετικά με τις κυβερνητικές διεργασίες προκειμένου οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μερικά από τα επισφαλή δάνεια τους σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs).

Το παραπάνω φαίνεται να μην έχει τύχει καλής αντιμετώπισης από την αγορά, με την Πειραιώς να πιέζεται σημειώνοντας απώλειες 7,15%, τη Eurobank να είναι στο -4,45%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Εθνική, ΔΕΗ, Βιοχαλκο και Μυτιληναίο. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Motor Oil, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Grivalia, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, με μόνο την Coca Cola να κινείται θετικά στον FTSE 25, σημειώνοντας όμως κέρδη μόλις 0,14%.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα