Ιστορικές εκλογές στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, «μήνυμα» προς το καθεστώς Άσαντ

Οι κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας θα διεξαγάγουν σήμερα εκλογές, σε μια ιστορική έκφραση ελεύθερης βούλησης των κατοίκων της περιοχής και σε ένα μήνυμα προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ που επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.

 

Καθώς οι Κούρδοι στο γειτονικό Ιράκ προετοιμάζονται για ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής τους από τη Βαγδάτη, η Χαντίγια Γιούσεφ (στη φωτογραφία) δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο στόχος του Άσαντ να ανακαταλάβει όλη τη Συρία μπορεί να οδηγήσει στη διχοτόμησή της, αν και οι Σύροι Κούρδοι επιμένουν ότι η ανεξαρτησία δεν είναι ο στόχος τους.

Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις και αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που καταρτίστηκε από συροκουρδικές οργανώσεις και τους συμμάχους τους για το σχηματισμό ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την αυτονομία που απολαμβάνουν στο βόρειο τμήμα της χώρας από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.

Οι πολιτικές δομές που αναμένεται να προκύψουν από τη διαδικασία αυτή είναι εμπνευσμένες από τις ιδέες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που βρίσκεται έγκλειστος στην Τουρκία.

Η Άγκυρα αντιμετωπίζει την κουρδική αυτονομία στη βόρεια Συρία ως μια απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Στις εκλογές οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ηγέτες για περίπου 3.700 κοινότητες, σε όλες τις τρεις περιοχές του βορρά. Η διαδικασία θα συνεχίσει τον Νοέμβριο με εκλογές για τοπικά συμβούλια και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο με διεξαγωγή εκλογών για τη συγκρότηση μιας συνέλευσης που θα λειτουργεί ως κοινοβούλιο.

Η Δαμασκός που, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, επανακτά τον έλεγχο σε μεγάλα κομμάτια της επικράτειας, εναντιώνεται στο σχέδιο αυτό και διαμηνύει διαρκώς ότι θα θέσει εξ’ ολοκλήρου την επικράτεια στον έλεγχο της.

«Η επιμονή του καθεστώτος να αναβιώσει αυτό το απολυταρχικό, συγκεντρωτικό καθεστώς θα οδηγήσει στην εμβάθυνση της συριακής κρίσης», υποστήριξε η Γιούσεφ, από τους συμπροέδρους μιας ιδρυτικής συνέλευσης που βρίσκεται στην καρδιά των σχεδίων για το νέο σύστημα διακυβέρνησης.

«Αν (η κυβέρνηση) επιμείνει σε αυτή τη θέση, το καθεστώς θα οδηγήσει τη Συρία στη διχοτόμησή της», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι πολίτες της βόρειας Συρίας έχουν τα μέσα να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους, τόνισε, ζητώντας από τη Δαμασκό να αποδεχτεί το διάλογο.

Η Γιούσεφ επισήμανε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ ο λαός της βόρειας Συρίας πολεμά ταυτόχρονα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει μπροστά.

«Την ίδια στιγμή, αυτές αποτελούν ένα μήνυμα προς το συριακό καθεστώς ότι εμείς, Σύροι πολίτες, έχουμε τη θέληση και επιθυμούμε να εκπροσωπηθούμε στις εκλογές της δικής μας διακυβέρνησης για να διοικήσουμε τις περιοχές και τις κοινωνίες μας».

Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τους SDF. Δεν θα στηθούν για παράδειγμα κάλπες στην πόλη Μανμπίζ, είτε στις περιοχές κοντά στην Ράκα, που προσφάτως απελευθερώθηκαν από το ΙΚ, εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα