Ισραηλινός αξιωματούχος επικροτεί τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, Shaul Meridor, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, στην ΑΟΖ βορείως της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, και την οποία επικαλείται η εφημερίδα της Κύπρου Σημερινή, δήλωσε πως “κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία”, προσθέτοντας πως το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της «Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θα χαρούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και το τι κάναμε στο Ισραήλ με τους Τούρκους φίλους μας», είπε. Επιπλέον, ο Shaul Meridor, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μη επίλυσή του δεν αποτελεί εμπόδιο για μεταφορά του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας των εξαγωγών φυσικού αερίου. Μπορώ να πω, φυσικά, ότι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το ζήτημα μπορεί να λυθεί και δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν επηρεάζεται ο East Med

Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της «Ελληνικής Κύπρου» και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού East Med στις αρχές Απριλίου, ο Meridor δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει το έργο ως ανταγωνιστή των έργων με την Τουρκία και την Αίγυπτο.
«Πρέπει να έχουμε διαδρόμους. Ένας από τους διαδρόμους είναι με την Τουρκία και δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τον αγωγό East Med ή με τις εγκαταστάσεις αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διάδρομοι και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, αφού έχουμε βρει αρκετό φυσικό αέριο και έχουμε πολύ περισσότερo αέριο για εξόρυξη», πρόσθεσε.

Συμφωνία τους επόμενους μήνες

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, είπε πως οι δυο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες ενός αγωγού πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. «Έχουμε ήδη μιλήσει γι’ αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν ισχυρά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του Ισραήλ είπε, επίσης, πως δεν θα μπορούσε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ισραηλινή πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό. «Οι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν τη διαδικασία», σημείωσε ο Sh. Meridor.
«Οι συνομιλίες μας έχουν πάει πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει 5-10 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό σε ετήσια βάση.

Αντίδραση από το Ισραήλ

Πάντως μετά τις δηλώσεις του Shaul Meridor οι οποίες προκάλεσαν ερωτηματικά στην Κύπρο, το Ισραήλ μέσω του λογαριασμού “Israel in Cyprus” που διατηρεί στο twitter ξεκαθάρισε ότι η θέση στο στα ενεργειακά παραμένει ως έχει τονίζοντας ότι αυτό έχει διευκρινιστεί και με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα