Ισραηλινή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

rgceΣύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Haaretz, οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου καθώς και άλλες μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών είχαν «ακριβείς πληροφορίες» και προειδοποιήσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα οι δυνάμεις ασφαλείας γνώριζαν, με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα, ότι είχαν σχεδιαστεί επιθέσεις για το άμεσο μέλλον στο αεροδρόμιο και το μετρό.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, η προετοιμασία της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου ήταν ανεπαρκέστατη.

Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, συνεχίζει η Haaretz, οι επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί από το κέντρο του Ισλαμικού Κράτους, στη Ράκα της Συρίας. Ο πυρήνας δε που πραγματοποίησε τις επιθέσεις ήταν στενότατα συνδεδεμένος με το δίκτυο που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Και οι δύο πυρήνες ήταν μέρος της ίδιας δομής των τρομοκρατών, που στην κορυφή του είχε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Ο Αμπντεσλάμ δραπέτευσε από το Παρίσι μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, κρύφτηκε στις Βρυξέλλες και συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από τις βελγικές αρχές.

Όπως όλα δείχνουν – σύμφωνα πάντα με την Haaretz – η σύλληψη του Αμπντεσλαμ πυροδότησε τις επιθέσεις της Τρίτης, λόγω της ανησυχίας στο Ισλαμικό Κράτος ότι ίσως έδινε πληροφορίες στις βελγικές αρχές για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

Όλα τα παραπάνω, συμπεραίνει η εφημερίδα, θα έπρεπε να είχαν ως αποτέλεσμα μια πολύ καλύτερη προετοιμασία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Υπάρχει δε ο φόβος ότι άλλοι πυρήνες, στο Βέλγιο ή σε άλλες χώρες που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS στη Συρία και το Ιράκ, θα επιχειρήσουν νέες επιθέσεις, καταλήγει η Haaretz.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα