Ισπανία: Κατηγορίες της El Pais προς την καταλανική τηλεόραση

Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικρίνει απόφαση της δικαιοσύνης που την υποχρεώνει να δημοσιεύσει απάντηση της δημόσιας καταλανικής τηλεόρασης TV3 σε ρεπορτάζ με το οποίο η εφημερίδα την κατηγορούσε για μεροληπτική υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στάση.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην El Pais στις 12 Νοεμβρίου με τίτλο «Μία εβδομάδα παρακολουθώντας μόνο TV3» και αναδημοσιεύεται σήμερα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα προγράμματα του καταλανικού τηλεοπτικού δικτύου που μεταδόθηκαν επί ένα επταήμερο του Νοεμβρίου μεροληπτούσαν υπέρ των αυτονομιστών.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας κατηγορεί, για παράδειγμα, το καταλανικό δίκτυο ότι υπερέβαλλε σημαντικά για την επιτυχία της γενικής απεργίας που οργανώθηκε από ένα μικρό αυτονομιστικό καταλανικό συνδικάτο στις 8 Νοεμβρίου. Αναφέρει επίσης ότι ένα παιδικό πρόγραμμα παρουσίαζε μία εικόνα της καταλανικής κοινωνίας «χωρισμένης ανάμεσα σε καλούς Καταλανούς και πολύ κακούς Ισπανούς».

Η El Pais αναφέρει επίσης ότι τα δελτία ειδήσεων του TV3 δεν έκαναν καθόλου λόγο για την Ισπανία και έδιναν την εντύπωση ότι «το αυτονομιστικό φρόνημα είναι συντριπτικό», τη στιγμή που στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές συγκέντρωσαν λιγότερο του 50% των ψήφων, όπως και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2015.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που απέρριψε τις κατηγορίες, προσέφυγε σε δικαστήριο της Βαρκελόνης, το οποίο και καταδίκασε την El Pais να δημοσιεύσει επανορθωτικό κείμενο. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και η εφημερίδα θα καταθέσει έφεση.

Η El Pais τονίζει ότι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα απάντησης της TV3 «δεν σημαίνει ότι η πληροφορία που δημοσιεύθηκε είναι ανακριβής ή ψευδής, αλλά αναγνωρίζεται το δικαίωμα παρουσίασης μίας άλλης εκδοχής».

Στο κύριο άρθρο του Σαββάτου η εφημερίδα χαρακτηρίζει την δικαστική απόφαση «επίθεση κατά της ελευθερίας της ενημέρωσης». «Εάν οποιοδήποτε πρόσωπο, εταιρεία ή θεσμός στον οποίο μία πληροφορία που έχει δημοσιευθεί δεν αρέσει , ακόμη και αν είναι ακριβής, μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των δικαστηρίων, με την επίκληση του δικαιώματος απάντησης, η ελευθερία της έκφρασης δέχεται σοβαρή απειλή».

Το δίκτυο TV3 διευθύνεται από έναν ακραιφνή αυτονομιστή και κατηγορείται για μεροληπτική στάση από τα άλλα μέσα ενημέρωσης, καθώς και τα καταλανικά κόμματα που είναι αντίθετα με την ανεξαρτησία. Αντίθετα, οι καταλανοί αυτονομιστές καταγγέλλουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι «ψεύδονται».

Το εθνικό δίκτυο τηλεόρασης RTVE κατηγορείται συστηματικά από τα ίδια τα συνδικάτα των δημοσιογράφων του ότι μεροληπτεί υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης.

Του προσάπτουν, για παράδειγμα, ότι αποσιώπησε τα κρούσματα αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου, το οποίο είχε απαγορευθεί από την δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα