Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν μέσω θαλάσσης περιοχές που μαστίζονται από τη φτώχεια και τον πόλεμο και κατευθύνονται προς την Ισπανία διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2018, πιθανόν θέτοντας το μεταναστευτικό ζήτημα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της χώρας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσφέρθηκε να δεχτεί το σωστικό πλοίο Aquarius με 629 επιβαίνοντες και δεσμεύτηκε να προσφέρει υγειονομική φροντίδα στους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Η ακτοφυλακή ανέφερε στο Twitter ότι διέσωσε 507 ανθρώπους από 59 μικρές σωστικές λέμβους στα στενά του Γιβραλτάρ, όπου εντοπίστηκαν και οι τέσσερις σοροί.
Η διάσωση των υπολοίπων έγινε στην θάλασσα του Αλμποράν, ανάμεσα στο βορειοανατολικό Μαρόκο και τη νοτιοανατολική Ισπανία.