Ισπανία:Ισοδύναμα δείχνει νέα δημοσκόπηση τα δύο μεγάλα κόμματα

dimopsifisma-225x136

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, εν όψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου,ισοδύναμα φαίνεται να είναι  τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι το πολιτικό σκηνικό μετεκλογικά θα είναι αρκετά περίπλοκο. Η αποδυνάμωσή τους με την παράλληλη εμφάνιση των δύο νέων πολιτικών σχηματισμών καθιστά τους τελευταίους, και κυρίως το κεντροδεξιό Ciudadanos, ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. Το Podemos εμφανίζεται τέταρτο και μακριά από το ζενίθ του.

Συγκεκριμένα,το κυβερνών Λαικό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται στο 23,4% ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές (PSOE) στο 23,5%. Αρκετά κοντά βρίσκεται το Ciudadanos στο 21,5. Στην τέταρτη θέση, σε απόσταση τόσο από τους υπόλοιπους όσο και από τα υψηλότατα ποσοστά του στις αρχές του χρόνου βρίσκεται το Podemos στο 14,1%.

Κατά πολλούς παρατηρητές στη Μαδρίτη, ο Ραχόι έχει αρχίσει να υπολογίζει ότι η κάλπη δεν θα του δώσει ανανέωση της αυτοδυναμίας του στο Κοινοβούλιο και κάνει τους σχεδιασμούς τους με το βλέμμα στο Ciudadanos.
Το PP ελπίζει ότι θα είναι πρώτο κόμμα και ότι θα καταφέρει να κυβερνήσει, και σύμφωνα με την εφημερίδα θεωρεί τουλάχιστον εξίσου πιθανή με όλα τα υπόλοιπα την κυβέρνηση μειοψηφίας με «ψήφο ανοχής» από το Ciudadanos. Ως μοναδική κόκκινη γραμμή αναφέρει την παραμονή του Ραχόι στην πρωθυπουργία.

Από την άλλη όμως, το PSOE παραμένει ο κυριότερος αντίπαλός του, καθώς θεωρείται ότι έχει περισσότερες επιλογές για συνεννόηση και συνεργασία στο μετεκλογικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η El Pais, ο προαναγγελθείς θάνατος του ισπανικού δικομματισμού φαίνεται μεν ότι έρχεται, όμως… όχι με τον θάνατο των δύο μεγάλων. Αν επιβεβαιωθεί η τάση των δημοσκοπήσεων, η έλευση των δύο νέων κομμάτων φαίνεται ότι θα κάνει μεν παρελθόν την κυριαρχία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, μετατρέποντας όμως το ισπανικό πολιτικό σύστημα από δικομματικό σε πολυκομματικό με κεντρικούς πόλους τους δύο «μεγάλους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα