Ιρανή ξυλοκοπείται άγρια επειδή δεν φοράει σωστά το χιτζάμπ της

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία γυναίκα να ξυλοκοπείται άγρια από δυνάμεις της ιρανικής αστυνομίας ηθών επειδή δεν φοράει τη μαντήλα της (χιτζάμπ) με τον σωστό τρόπο.

Στο διάρκειας τριών λεπτό βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, απεικονίζονται γυναίκες του τμήματος ηθών που φοράνε τσαντόρ, να πλησιάζουν μία γυναίκα η οποία φοράει αμελώς τη μαντήλα της και έχει αφήσει ακάλυπτο ένα μέρος του κεφαλιού της με αποτέλεσμα να φαίνονται τα μαλλιά της.

Στην αρχή της επιτίθενται λεκτικώς και στη συνέχεια την πετάνε στο έδαφος και την ξυλοκοπούν, καθώς η γυναίκα ουρλιάζει.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στο Ιράν, οι γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας άνω των 9 ετών υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φοράνε μακριά και φαρδιά ενδύματα σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Η αστυνομία ηθών είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του κώδικα ένδυσης, ωστόσο πολλές γυναίκες, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αψηφούν το νόμο και φορούν τις μαντήλες πρόχειρα, αποκαλύπτοντας τα μαλλιά τους.

Ορισμένες γυναίκες, μέλη της ιρανικής κυβέρνησης, εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δυσφορία τους για το περιστατικό.

Η Ιρανή Αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα Γυναικείων και Οικογενειακών Υποθέσεων, Masoumeh Ebtekar δήλωσε στο twitter ότι «Τέτοιες σκληρές και ανήθικες συμπεριφορές μειώνουν την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε ανθρώπου».

Αλλά και η ειδικός βοηθός του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, Shahindokht Molaverdi, με προσωπικό της μήνυμα στο twitter ζήτησε να αλλάξει η προσέγγιση των ιρανικών αρχών και των πολιτιστικών θεσμών ως προς την ένδυση του χιτζάμπ.

Παράλληλα, σε συζήτηση που διεξήχθη σε εκπομπή της ιρανικής τηλεόρασης, ορισμένοι προσκεκλημένοι τάχθηκαν υπέρ του ισλαμικού κώδικα ένδυσης, υποστηρίζοντας ότι γυναίκες που τον παραβαίνουν πέφτουν συχνά θύματα παρενόχλησης και πως ο κώδικας λειτουργεί αποτρεπτικά.

Άλλοι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον κανόνα που αφορά το χιτζάμπ, με ορισμένες γυναίκες να υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης εξαιτίας του φορέματός τους, τόσο από την αστυνομία ηθών όσο και από απλούς συμπολίτες τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα