Ιράν: Ο Πρόεδρος Ροχανί αμφισβήτησε τη νομιμότητα ενδεχόμενης νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αμφισβήτησε σήμερα τη νομιμότητας μιας ενδεχόμενης νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, απαντώντας στις σχετικές χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου και του Αμερικανού ομολόγου του.

Οι δηλώσεις του Ροχανί έγιναν αφού ο Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, προσπάθησε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα: να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή.

“Μαζί με τον ηγέτη μιας ευρωπαϊκής χώρας λένε: “θέλουμε να λάβουμε απόφαση για μια επταμερή συμφωνία””, επεσήμανε ο Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

“Για ποιο λόγο; Με ποιο δικαίωμα;”, διερωτήθηκε.

Μάλιστα ο Ιρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του.

“Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στην πολιτική. Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στα νομικά. Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στις διεθνείς συνθήκες”, σχολίασε ο Ροχανί. “Πώς μπορεί ένας έμπορος, ένας κατασκευαστής ακινήτων, ένας κατασκευαστής πύργων να κρίνει τις διεθνείς υποθέσεις;”, αναρωτήθηκε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα