Ιράν:Στους 44 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών

irann-708Σαράντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 103 τραυματίστηκαν όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με ένα άλλο τρένο σε έναν σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης, μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Κοιμόμουν όταν συνέβη το δυστύχημα. Νόμιζα ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό… Όταν άνοιξα τα μάτια μου, υπήρχε παντού αίμα» δήλωσε ένας τραυματίας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας έκανε γνωστό μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί και ότι ο τελικός απολογισμός ανέρχεται σε 44 νεκρούς. Οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος που συνέβη στην επαρχία Σεμνάν στη βόρεια Ινδία συνεχίζονται.

Πλάνα βίντεο δείχνουν τέσσερα εκτροχιασμένα βαγόνια, τα δύο από αυτά να φλέγονται. Εκπρόσωπος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Μοσταφά Μορταζαβί, δήλωσε στο ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars πως οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Ο επαρχιακός κυβερνήτης Μοχαμάντ Ρεζά Χαμπάζ δήλωσε, σύμφωνα με το Fars, πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Δεν είναι σαφές πόσοι επιβάτες επέβαιναν στο τρένο, ωστόσο το Fars μετέδωσε πως 100 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα τρένο που εισερχόταν στον σταθμό Χαφτ-Χαν στα περίχωρα της Σαχρούντ φαίνεται πως έπεσε πάνω σε ένα άλλο που περίμενε στον σταθμό. Ο Χαμπάζ είπε πως το τρένο είχε σταθμεύσει σε μια κύρια γραμμή έξω από τον σταθμό.

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση πως η απομακρυσμένη τοποθεσία όπου σημειώθηκε η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις διάσωσης να εξελίσσονται πολύ αργά. “Μέχρι τώρα μόνο ένα ελικόπτερο έχει φθάσει στη σκηνή του δυστυχήματος λόγω δυσκολιών πρόσβασης”, ανέφερε ο τοπικός διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου Χασάν Σοκρολαχί.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απαίτησε τη διεξαγωή “άμεσης έρευνας” για τα αίτια του δυστυχήματος και όσους ενδεχομένως να ευθύνονται για αυτό. “Όλα (…) τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα”, έγραψε σε επιστολή στον πρώτο αντιπρόεδρο, Εσάκ Τζαχανγκιρί.

Ο επαρχιακός κυβερνήτης του Σεμνάν Μοχαμάντ Ρέζα Καμπάζ είπε στην ιρανική τηλεόραση ότι φαίνεται πως ένα τρένο που εισερχόταν στον σταθμό Χαφτ-Καν στα περίχωρα του Σαχρούντ έπεσε πάνω σε ένα άλλο το οποίο είχε ακινητοποιηθεί εξαιτίας μιας μηχανικής βλάβης.

«Η αρχική έρευνα καταδεικνύει ότι μια μηχανική βλάβη, που πιθανόν προκλήθηκε από τον παγωμένο καιρό, ανάγκασε την ταχεία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ταμπρίζ και Μασχάντ, να σταματήσει (στο Χαφτ- Καν)» εξήγησε ο Καμπάζ.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιράν είναι απαρχαιωμένο λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε τη διεθνής κοινότητα στην Τεχεράνη εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της.

Οι κυρώσεις ήρθησαν τον Ιανουάριο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και σε έξι παγκόσμιες δυνάμεις η οποία προέβλεπε τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα