Ιράκ: Νεκρός ο επικεφαλής προπαγάνδας του ISIS

Έπειτα από αεροπορική επιδρομή, έπεσε νεκρός ο επικεφαλής των υπηρεσιών προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Όπως ενημέρωσε από τη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο συνασπισμό των δυνάμεων για την καταπολέμηση του ISIS, συνταγματάρχης  Joseph Scrocca, o Ibrahim al Ansari είχε υποκινήσει πλήθος επιθέσεων εναντίον αμερικανών και τούρκων πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο Al Ansari σκοτώθηκε μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα σε επιδρομή στο Αλ Καΐμ του Ιράκ το Σάββατο, στα σύνορα με τη Συρία, όπως δήλωσε ο J. Scrocca.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός προσαρμόζει τις δράσεις του εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί να έχουν ευθύνη για το θάνατο πολλών δεκάδων αμάχων σε επιδρομή που έγινε στις 17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της μάχης της Μοσούλης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αεροσκάφος επιτήρησης εντόπισε δραστηριότητα κατά την οποίο ο ISIS έβαζε στα κρυφά πολίτες σε ένα κτίριο, είπε ακόμα ο Scrocca. Όπως εξήγησε, επρόκειτο για διαφορετική δράση από τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, καθώς ο ISIS δεν ήθελε να γνωρίζει ο συνασπισμός ότι βρίσκονταν πολίτες στο κτίριο, ώστε να σκοτωθούν σε επιδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθεώρησαν κτίριο που κατέρρευσε στη Μοσούλη και στο οποίο θάφτηκαν ζωντανοί σε επιδρομή της της 17 Μαρτίου πάνω από 100 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, με τον ανώτατο διοικητή των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή να δηλώνει στο Κογκρέσο ότι συμφωνεί με την εκτίμηση που έχει εκφραστεί.

«Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι πράξεις να συνέβαλε σε απώλειες αμάχων», δήλωσε ο στρατηγός Joseph Votel στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι η επιδρομή στόχευε στρατιωτικές θέσεις του ISIS και δεν είχε σκοπό να γκρεμίσει το κτίριο.

«Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν» σημείωσε ο στρατηγός Votel.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία χαλάρωση των κανόνων που υπάρχουν για να αποφεύγονται απώλειες αμάχων, αλλά στα τέλη του περασμένου έτους το πρόσταγμα για την πραγματοποίηση επιδρομών ανατέθηκε σε αξιωματικούς που βρίσκονται πιο κοντά στο πεδίο της μάχης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα