Ιράκ: Έρευνα για το θάνατο αμάχων στη Μοσούλη

Το Ιράκ, διεξάγει έρευνα για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη δυτική Μοσούλη, οι οποίες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκότωσαν μεγάλο αριθμό αμάχων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

Οι ιρακινές δυνάμεις, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, ξεκίνησαν στις 19 Φεβρουαρίου επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης, μετά την ανακατάληψη του ανατολικού τμήματος της πόλης τον Ιανουάριο.

Ιρακινοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τις τελευταίες ημέρες αμάχους στη συνοικία αλ-Τζαντίντα της Μοσούλης.

Ο αριθμός των θυμάτων, που κυμαίνεται από δεκάδες έως εκατοντάδες, σύμφωνα με τις πηγές, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

«Το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε έρευνα για το θέμα αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ.

Ο αξιωματούχος κατηγορεί τους μαχητές του ΙΚ ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες: τους συγκεντρώνουν σε ένα σημείο προτού πυροδοτήσουν παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα δίπλα τους ώστε οι ιρανικές δυνάμεις να φαίνεται ότι «στοχεύουν αμάχους».

Ο διεθνής συνασπισμός παραδέχθηκε χθες ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε έναν τομέα της δυτικής Μοσούλης όπου αναφέρθηκαν απώλειες αμάχων, χωρίς να διευκρινίζει αν επρόκειτο για την αλ-Τζαντίντα.

Το 2014, το ΙΚ κατέλαβε μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους, βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Από τότε οι δυνάμεις ασφαλείας εκδίωξαν ουσιαστικά τους τζιχαντιστές από αυτές τις περιοχές και η δυτική Μοσούλη αποτελεί το τελευταίο αστικό προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα