Θ. Φωτίου: Κάθε ευρώ που δίνεται για κοινωνική αλληλεγγύη έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή

Στη θεμελίωση του νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) και τον αναπτυξιακό του ρόλο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σήμερα στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης- Πύλη Συνεργασίας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός επεσήμανε κατά την ομιλία της: «Κάθε ευρώ που δίνεται για κοινωνική αλληλεγγύη έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ο προϋπολογισμός του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας αυξήθηκε κατά 315.000.000€, το 2015 παραλάβαμε τον τομέα αυτό με προϋπολογισμό 750.000.000€, και το 2018 φτάνει περίπου τα 1.830.000.000€Τα 315 εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν από την επισκόπηση δαπανών και δόθηκαν όλα για το παιδί. 260 εκατομμύρια για οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατομμύρια για τα σχολικά γεύματα, 15 εκατομμύρια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης:

*Στο ΚΕΑ:

Δημιουργήσαμε δίχτυ αλληλεγγύης με τη δημιουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Πανελλαδικά οι δικαιούχοι είναι περίπου 600.000. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 5,87% του πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 110.430 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 11.302.590 €. Οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ είναι σήμερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 25.175 άτομα.

*Στα σχολικά γεύματα:

Καθημερινά διανέμονται δωρεάν 130.000 ζεστά γεύματα, σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε 56 Δήμους, περιοχών που χτυπήθηκαν από την κρίση. Για το 2019 ο αριθμός των γευμάτων θα ανέλθει σε 500.000. Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 226 δημοτικά σχολεία, όπου θα διανεμηθούν συνολικά 30.527 ζεστά γεύματα.


*Στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

 

Το σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζεται σε 2 πυλώνες και είναι πλήρως ψηφιοποιημένο.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός που έχει ραχοκοκαλιά ένα γεωπληροφοριακό σύστημα που «τρέχει» στα Κέντρα Κοινότητας. Εκεί ο πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, πληροφορείται για τα επιδόματα, τις υπηρεσίες, τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στην περιοχή του. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στην περιφέρεια και το Υπουργείο. Το ενιαίο ολοκληρωμένο γεωπληροφοριακό σύστημα αποτελείται από 3 ηλεκτρονικά μητρώα: ωφελουμένων, κοινωνικών φορέων, προγραμμάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ που δίνει όλα τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν σήμερα 31 Κέντρα Κοινότητας και αναμένεται η λειτουργία 3 ακόμα, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση όλων των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες (Δήμων, Δημόσιων Φορέων, εθελοντικών οργανώσεων). Παράλληλα, λειτουργούν 5 παραρτήματα Ρομά και 2 ΚΕΜ (Κέντρα Ένταξης Μεταναστών).

 

*Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς:

Διευρύνουμε διαρκώς τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται: Το 2018 ιδρύονται 400 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για 10.000 επιπλέον δωρεάν θέσεις παιδιών. Το Υπουργείο έχει ήδη εξαγγείλει πρόγραμμα επιδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς πόρους, που θα αποτελέσει τη γέφυρα για το 2018-2019, έτσι ώστε το 2019 να ιδρυθούν επιπλέον 1800 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η επιχορήγηση θα δοθεί σε όλους τους Δήμους για ανακαίνιση, αναμόρφωση, εξοπλισμό υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων. Η υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργήσει 2.562 νέες θέσεις εργασίας.

Μέσα στο 2018, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, θα επιδοτηθούν 31 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 48 νέων δομών, που θα καλύψουν 1200 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 1.975.000 €.

 

*Στους Ρομά:

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν καταγεγραμμένοι συνολικά 45 οικισμοί Ελλήνων Ρομά, με 13.597 άτομα. Μεταστεγάζουμε τους Ρομά του οικισμού Πέλεκα στο δήμο Κατερίνης, του οικισμού Χαλάστρα στο δήμο Δέλτα και σχεδιάζουμε τη μετεγκατάσταση μέρους του οικισμού Αγ. Ραφαήλ στο δήμο Σερρών.

Δημιουργούμε υποδομές, οδοποιία, δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σε 4 οικισμούς (Αγ. Σοφίας-Δήμος Δέλτα, Δενδροποτάμου-Δήμος Αμπελοκήπων/Μενεμένης, Αγ. Ραφαήλ και Αγ. Αθανάσιος-Δήμος Σερρών. Επιπρόσθετα θα υλοποιηθούν οριζόντιες παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία Παραρτημάτων Ρομά, επιδότησης ενοικίου, ομάδων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης με δομές και δράσεις υγιεινής και Πολύκεντρα σε περιοχές με συνθήκες εξαθλίωσης. Τέλος θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την υποστήριξη και προώθηση της απασχόλησης των Ρομά.

*Στο πάρκο ΑμεΑ:

Το «Πάρκο ΑμεΑ για όλους» είναι πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για όλα τα παιδιά και για τα παιδιά με αναπηρίες, που θα λειτουργήσει στην περιοχή Μαλακοπή της Άνω Τούμπας, σε χώρο συνολικής επιφάνειας 2.160 τμ. Το Υπουργείο εκπόνησε τη μελέτη σε οικόπεδο της ιδιοκτησίας του και θα παραχωρήσει τη χρήση στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του πάρκου που θα αποτελέσει ανάσα πρασίνου αλλά και έναν τόπο συνύπαρξης και πρότυπο παιδικής ψυχαγωγίας και δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα