Θ. Φωτίου: Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, όπως εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στη συνέντευξη Τύπου για τα προνοιακά προγράμματα που αναπτύσσει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το 2019.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που συνέπεσε χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ, δόθηκαν στατιστικά στοιχεία για το επίδομα παιδιού, τα σχολικά γεύματα, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα και τις παροχές προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, μέσα στο 2019:

* Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, ένα διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας της στέγης για τη μέση οικογένεια. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Συνεπώς, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

* Ανοίγει το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

* Σταθεροποιείται από τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων.

* Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.

* Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις-επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).

* Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στέλιος Πλιάκης ανέφερε ειδικότερα ότι στις 7 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού 2019. “Η πρώτη δόση του 2019 θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση με βάση την περυσινή φορολογική δήλωση. Όπως συμβαίνει παγίως, όταν υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός. Επίσης, στις 28 Φεβρουαρίου, θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του επιδόματος παιδιού από το 2018” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα της πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ, εξήγησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Τάσος Τάγαρης. Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης, λέγοντας πως η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κλειδάριθμους του taxisnet, θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού, κ.ά.), ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του. “Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται, πριν υποβληθεί η αίτηση, όπως συμβαίνει παγίως στα προνοιακά προγράμματα. Αν κάποιο από τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένο, θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησής του στα Κέντρα Κοινότητας με την υποβολή δικαιολογητικών”, τόνισε ο κ. Τάγαρης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα