Θ. Θεοχαρόπουλος: Όχι στη λιτότητα διαρκείας- το θέμα του χρέους δεν διευθετήθηκε οριστικά

Για λάθη, που συνεχίζονται, στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, οδηγώντας σε νέα αδιέξοδα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σημείωσε δε ότι το θέμα του χρέους δεν διευθετείται οριστικά.

Σε ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρo κ. Roberto Gualtieri και τα μέλη-ευρωβουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για κρίσιμη καμπή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.

Εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, της οποίας οι αναφορές για την οικονομία είναι, όπως είπε, «εκτός τόπου και χρόνου», και αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία του Eurogroup σχολίασε: «Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι, παρά την αναγνώριση λαθών εκ μέρους των δανειστών, ευρωπαίων και Δ.Ν.Τ., στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τα λάθη συνεχίστηκαν και συνεχίζονται και σήμερα, όπως και η δημιουργία νέων αδιεξόδων.»

Όσον αφορά την πρόσφατη ρύθμιση του χρέους σημείωσε πως: α) η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του δεν είναι εξασφαλισμένη. Τα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, που μόλις πέρυσι, στο Εurogroup του 2017, είχατε αναφερθεί κι εσείς κ. Gualtieri, δεν υπάρχουν σήμερα στην απόφαση, β) η Ελλάδα παραμένει με το στίγμα της ‘ειδικής περίπτωσης’, γ) η χώρα δεσμεύεται με τη διατήρηση υπερβολικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, 3,5% για πέντε χρόνια και 2,2% μέχρι το 2060, και συνεπώς παραμένει εγκλωβισμένη σε μια ‘αναιμική’ ανάπτυξη, δ) η γαλλική πρόταση για αυτόματη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης εξαϋλώθηκε μέσα σ’ έναν χρόνο. Μια ρύθμιση, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια λύση για το μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Υπογράμμισε δε ότι για να καταστεί η Ε.Ε. πιο ελκυστική και να σταματήσει να ενισχύεται ο εθνικολαϊκισμός «πρέπει να σταματήσουμε να μπαίνουμε και σε μια διαρκή λιτότητα».

«Χρειάζονται εδώ και τώρα δομικές αλλαγές με στόχο τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει μόνο στα ‘τεχνικά’ μέτρα. Πρέπει να αποτραπεί, εδώ και τώρα, το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει σε όλη την Ε.Ε., γιατί φέρνει ευρωσκεπτικισμό που τροφοδοτεί ακραίες εθνικολαϊστικές συμπεριφορές» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα