Θ. Θεοχαρόπουλος: Προϋπολογισμός ανακύκλωσης της φτώχειας

«Χαρακτηρίζεται από την κυβέρνησή σας ως ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Θα έπρεπε, όμως, να μιλάτε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Έχετε υπογράψει δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες ουσιαστικά συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα» είπε, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως υποστήριξε, το κεντρικό ζήτημα είναι ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ουσιαστικά έχει ως μοναδικό δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Από εκεί που μιλούσατε για ελλείμματα στη χώρα μας ως αντιπολίτευση, φτάσατε στο εντελώς αντίθετο άκρο -που κι αυτό είναι προβληματικό- να κυνηγάτε υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία για να τα πετύχεις, απαιτούν δυσβάσταχτα μέτρα. Καμία χώρα για τόσα πολλά χρόνια, όπως προβλέπεται, δε μπορεί να λειτουργήσει με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%. Αυτός πρέπει να είναι ένας κεντρικός στόχος για τη διαπραγμάτευση για τους επόμενους προϋπολογισμούς, ο στόχος πλεονασμάτων να πέσει στο 2% κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους εταίρους» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, για να μπορέσει να γίνει αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός και να μη «στραγγαλίζει» μέσω της φορολογικής διαδικασίας όπως γίνεται και φέτος – γιατί, όπως είπε, και αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και έχει μια λογική επιδοματικής ανακύκλωσης της φτώχειας – πρέπει να συμφωνηθούν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για βιώσιμη ανάπτυξη «κι όχι να παίρνουμε 10 και να δίνουμε 1, με μια λογική επιδοματικής ανακύκλωσης της φτώχειας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα