Θ. Θεοχαρόπουλος: Η όξυνση του πολιτικού κλίματος υπονομεύει την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας

Δύο εβδομάδες πριν από το ιδρυτικό Συνέδριο για τον νέο προοδευτικό φορέα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι “στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει υιοθετήσει τις χείριστες πρακτικές της μεταπολίτευσης και τη ΝΔ να παραμένει δέσμια σε συντηρητικές και πελατειακές λογικές της παραδοσιακής Δεξιάς, είναι καθοριστική για τη πορεία της χώρας η δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα ως δημοκρατικού, σύγχρονου κόμματος με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα και θέσεις κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων”. “Απαιτείται ανανέωση στον προγραμματικό λόγο, στη στελέχωση και στη φυσιογνωμία με τη δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα”, επισημαίνει ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογραμμίζει: “Τα πράγματα δεν γυρίζουν πίσω, προχωρούν επιταχυνόμενα προς μία ισχυρή προοδευτική παράταξη, ένα ισχυρό δημοκρατικό κόμμα”.

Για το δύσκολο ζήτημα των συνεργασιών απαντά ότι “η λύση για την χώρα δεν θα έρθει με νέες αλαζονικές αυτοδυναμίες ούτε με τη λογική του “φύγε εσύ έλα εσύ” και με “νέους μεσσιανισμούς” που τους έχει πληρώσει η χώρα. Απαιτείται μετά από τις εκλογές εθνική συνεννόηση όλων δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων”.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος θεωρεί αναγκαστικό, ανεπαρκή τον πρόσφατο ανασχηματισμό επειδή αναπαράγει τις παθογένειες της κυβέρνησης. “Το πρόβλημα στη χώρα βέβαια είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι τα πρόσωπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτά δεν παίζουν τον ρόλο τους”, σημειώνει.

Προειδοποιεί ότι η όξυνση του πολιτικού κλίματος, λόγω της σκανδαλολογίας, υπονομεύει την προοπτική της εθνικής συνεννόησης και της ανάκαμψης της οικονομίας ενώ εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν τις Ευρωεκλογές, όταν εκτιμήσει ότι θα υποστεί την μικρότερη εκλογική ήττα.

Η συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

ΕΡ. Πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά τις παραιτήσεις του κ. Παπαδημητρίου και της κ. Αντωνοπούλου;

ΑΠ. Ανεπαρκή, χωρίς καν να ακουμπά στην επίλυση των τεράστιων δυσλειτουργιών της κυβέρνησης που αναπαράγει τις παθογένειες σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για αναγκαστικό, και όχι ουσιαστικό και δομικό, ανασχηματισμό, που προήλθε ως αποτέλεσμα της αποκάλυψης ότι εύποροι Υπουργοί λάμβαναν επίδομα ενοικίου, κάνοντας χρήση ειδικής διάταξης που έφερε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. ‘Αλλη μία ενέργεια που δεν μπορεί να έχει σχέση με την Αριστερά. Το πρόβλημα στην χώρα βέβαια είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι τα πρόσωπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτά δεν παίζουν τον ρόλο τους. Αλλά δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι η χώρα θα ανακάμψει επειδή έφυγε ο Μουζάλας και ήρθε η Τζούφη! Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει αναποτελεσματικές πολιτικές, που επιτείνουν τα αδιέξοδα για την κοινωνία.

ΕΡ. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, κ. πρόεδρε, με την Προανακριτική για την Novartis, μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της ΝΔ για τρεις υπουργούς. Πώς κρίνετε το σκηνικό που διαμορφώνεται; Πώς πρέπει να αντιδράσει το Κίνημα Αλλαγής;

ΑΠ. Με υπευθυνότητα, μένοντας σταθεροί στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και στηλιτεύοντας τόσο τα σκάνδαλα και όσους αποδειχθεί ότι έβαλαν το χέρι στο μέλι όσο και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Το σκηνικό είναι εξαιρετικά τοξικό, διχαστικό με άρωμα εμφυλιοπολεμικής διαμάχης, μακριά από τις ανάγκες του σήμερα για να υπερβεί η χώρα την κρίση. Στήνεται ουσιαστικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ένα σκηνικό πρωτοφανούς πόλωσης για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Στο τέλος όμως θα την πληρώσουν η χώρα και οι πολίτες και κερδισμένες θα είναι η ακροδεξιά και οι φερόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις, όπως ήδη καταγράφεται. Σε αυτό το περιβάλλον θέση μας είναι να έρθουν όλα στο φως και η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη και χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της.

ΕΡ. Πόσο θα επηρεάσει, κατά τη γνώμη σας, η όξυνση του πολιτικού κλίματος την πορεία της οικονομίας και την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής;

ΑΠ. Η όξυνση του πολιτικού κλίματος υπονομεύει την προοπτική της εθνικής συνεννόησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Όσοι την σχεδίασαν έχουν μία μυωπική πολιτική συμπεριφορά, εξαιρετικά επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή που δεν επικρατεί ο ορθολογισμός και αυτό το πληρώνουμε. Επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτουν πρωτίστως ομαλό πολιτικό κλίμα. Κάτι για το οποίο αδιαφορεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Κανείς δεν ρισκάρει τα χρήματά του σε μια χώρα που βυθίζεται στα σκάνδαλα, την ανομία και τη γραφειοκρατία. Όσο για την έξοδο από την κρίση, είναι το άλλο μεγάλο και επικίνδυνο παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι πλέον γνωρίζουν ότι έχει δεσμεύσει τη χώρα σε επιτήρηση και υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Αυτά όμως συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση επενδύει στην επικοινωνία αντί για την πολιτική ουσία.

ΕΡ. Η διαφαινόμενη πόλωση και το τι θα γίνει, μετά τη λήξη του Μνημονίου, δείχνουν σε πολλούς ότι διαμορφώνεται σκηνικό εκλογών το πιθανότερο το φθινόπωρο. Συμφωνείτε;

ΑΠ. Ρευστότητα και ένταση στα εθνικά θέματα, αβεβαιότητα στην οικονομία, απογοήτευση στην κοινωνία, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές ανά πάσα στιγμή. Όποτε εκτιμήσει ο κ. Τσίπρας ότι θα υποστεί την μικρότερη εκλογική ήττα. Ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε να κάνει τις εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές αλλά δεν βλέπω να προφταίνει…

ΕΡ. Σ΄ αυτές τις συνθήκες το Κίνημα Αλλαγής πραγματοποιεί το ιδρυτικό του Συνέδριο στα μέσα Μαρτίου. Τι να περιμένει ο προοδευτικός πολίτης;

ΑΠ. Την συγκρότηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού φορέα που φιλοδοξούμε να αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος, που θα ανορθώσει τη χώρα. Ο νέος φορέας συμπυκνώνει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών, γι΄ αυτό εξάλλου 212.000 πολίτες προσήλθαν για την εκλογή επικεφαλής από τη βάση, ώστε να γίνουν συνιδρυτές ενός νέου ενιαίου φορέα, μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης, με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Από τη μια έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει υιοθετήσει τις χείριστες πρακτικές της μεταπολίτευσης και από την άλλη μια ΝΔ που παραμένει δέσμια σε συντηρητικές και πελατειακές λογικές της παραδοσιακής δεξιάς. Δεν μετεξελίχθηκε σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη αλλά αποτελεί το κόμμα του Άδωνι Γεωργιάδη. Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό είναι αποφασιστικής σημασίας το εγχείρημα συγκρότησης του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Οφείλουμε πλέον όλοι μαζί να προχωρήσουμε για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα ως δημοκρατικού, σύγχρονου κόμματος με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα και θέσεις κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων. Απαιτείται ανανέωση στον προγραμματικό λόγο, στη στελέχωση και στη φυσιογνωμία με τη δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα.

ΕΡ. Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι περιορισμένο, χωρίς τουλάχιστον τη δυναμική των εκλογών για την ηγεσία; Είστε ικανοποιημένος;

ΑΠ. Θα σας έλεγα ότι “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες γίνονται εντός σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων. Τo Συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, καθώς ο χώρος μας πρέπει να είναι έτοιμος ενόψει των πολιτικών εξελίξεων. Ταυτοχρόνως αυτή την περίοδο οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα (εθνικά θέματα, Novartis κ.ά.) είναι ιδιαιτέρως έντονες. Μέσα σε αυτό το κλίμα το ενδιαφέρον δεν είναι καθόλου περιορισμένο. Αγωνία υπάρχει για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η προσέλευση στις προσυνεδριακές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Από εμάς εξαρτάται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και θα σταθούμε, αρκεί να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, μακριά από ανασφάλειες και περιχαρακώσεις, με τις αναγκαίες τομές και ρήξεις. Τα πράγματα δεν γυρίζουν πίσω, προχωρούν επιταχυνόμενα προς μία ισχυρή Προοδευτική Παράταξη, ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα.

ΕΡ. Πολυκομματικός ή ενιαίος φορέας. Το θέμα έχει απαντηθεί;

ΑΠ. Θεσμοθετούμε τον ενιαίο φορέα με τάσεις και ρεύματα ιδεών, με τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις για όσο διάστημα συνυπάρχουν τα κόμματα και οι κινήσεις στον φορέα. Είμαι από αυτούς που υποστήριξαν από την αρχή ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν νέο ενιαίο φορέα. Τα πράγματα προχωράνε με τις αναγκαίες συνθέσεις που σέβονται την ιστορικότητα, την πορεία και τη θέληση όλων. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται στο προτεινόμενο καταστατικό ένα σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετάβασης στον πλήρως ενιαίο φορέα με τάσεις και ρεύματα ιδεών. Ταυτοχρόνως θέση μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά. Αυτό θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται.

ΕΡ. Αυτόνομος υποστηρίζουν όλες οι πλευρές ότι θα είναι νέος φορέας αλλά το δίλλημα είναι μπροστά σας. Μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ ή νέες εκλογές με απλή αναλογική;

ΑΠ. Η αυτόνομη πορεία μας είναι δεδομένη. Το πρόγραμμά μας για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θεσμική σταθερότητα και πολιτική αξιοπιστία θα είναι η πυξίδα μας. Όμως μην προτρέχουμε. Αυτά θα τα αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για την χώρα δεν θα έρθει με νέες αλαζονικές αυτοδυναμίες ούτε με τη λογική του “φύγε εσύ έλα εσύ” και με “νέους μεσσιανισμούς” που τους έχει πληρώσει η χώρα. Απαιτείται μετά από τις εκλογές εθνική συνεννόηση όλων δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση θέση μου είναι ότι εφόσον οι πολίτες φέρουν το νέο φορέα μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, και λάβει διερευνητική εντολή, αυτός οφείλει να καταθέσει και να διαπραγματευθεί την δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε όλα τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Την τελική μετεκλογική μας στάση πρέπει να την αποφασίσει η βάση όλου του φορέα με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Αυτό πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση. Εξάλλου μία από τις καινοτομίες του προτεινόμενου καταστατικού είναι και τα δημοψηφίσματα, συμβουλευτικά και δεσμευτικά, για σημαντικά ζητήματα σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων. Αυτή την πρόβλεψη του καταστατικού πρέπει να αξιοποιήσουμε σε αυτό το κρίσιμο για την χώρα θέμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα