Θ. Θεοχαρόπουλος: Απαραίτητο να επανέλθει το κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά στην Ελλάδα

thanasis-theoxaropoulosΤη θέση ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει το κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά στην χώρα μας, και να σταματήσει να είναι η εξαίρεση της Ευρώπης, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: «Ανάπτυξη, Δουλειές και Εργασιακά Δικαιώματα».

 

«Το δικό μας μοντέλο, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς, είναι σαφώς οριοθετημένο τόσο από το μοντέλο της ΝΔ που επιδιώκει μία άναρχη ανάπτυξη με ασύδοτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς κανόνες και εργασιακά δικαιώματα, όσο και από το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά υποστηρίζει ένα παρωχημένο μοντέλο σφιχταγκαλισμού κράτους και οικονομίας και τελικά δέχεται όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ορισμένων εταίρων – δανειστών», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσδιορίζοντας ως κύριο στόχο την ανάσχεση της ανεργίας.

«Απαιτείται ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση για θέματα ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όμως, το κυριότερο είναι να υπάρξει ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας, που θα δημιουργεί σύγχρονες θέσεις εργασίας με πλαίσιο κανόνων από το κράτος. Επιτέλους, επιδιώκουμε να γίνει η χώρα μας μία κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα εφαρμοστούν προοδευτικές πολιτικές. Με αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι σύγκρουση, όπως από διαφορετική σκοπιά επιδιώκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παραμένουν ανοιχτά. «Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να κλείσει και όχι να ανοίξει την πόρτα στις ομαδικές απολύσεις. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Μία απαίτηση των δανειστών που είχε αποκρουσθεί τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε σταθερά απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μέτρο της ανταπεργίας των εργοδοτών, το lock out, το τονίζω, γιατί κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει στο τέλος και αυτή η διαπραγμάτευση, επεσήμανε και τόνισε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αναδιαρθρωθεί. «Σήμερα απαιτείται ένας συνδικαλιστικός νόμος προσαρμοσμένος και όχι έξω από τις ανάγκες της εποχής. Εμείς είμαστε σταθερά υπέρ του υγιούς συνδικαλισμού και θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην προώθηση σύγχρονων λύσεων για όλους, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως και την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα