Θ. Βενιάμης: Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας

Παρακολουθούμε με προσοχή τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε προ ολίγου ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας στο ναυτιλιακό συνέδριο The Global Impact o Shipping που διοργανώνει το The Seanation.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιάμης, τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών με επικεφαλής τον ίδιο, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ όπου θα έχει σημαντικές επαφές με στόχο να ενισχυθεί και να ανανεωθεί το στίγμα και η σημασία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, ο ρόλος της οποίας ήδη αναγνωρίζεται από τη Ουάσιγκτον σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ο εφοπλιστικός κόσμος τα τελευταία χρόνια της κρίσης στον κλάδο της ναυτιλίας και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα ο ελληνόκτητος στόλος να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης έχουν εκλεγεί Έλληνες εφοπλιστές.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε και στις οξύτατες διαστάσεις που έχει πάρει ο πόλεμος που διεξάγεται από ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα που επιχειρούν να γίνουν πιο ελκυστικά κυρίως στην ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ο κ. Βενιάμης η ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι στατική αλλά πρέπει να προσαρμόζεται στον ανταγωνισμό που δέχεται, η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει και να αυξήσει τα οφέλη για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία της Ευρώπης που συνεπάγεται η ναυτιλία.

Ο κ. Βενιάμης επεσήμανε εξάλλου ότι η ναυτιλία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την πολιτική στήριξη και τόνισε την ανάγκη να γίνουν γνωστές στην κοινωνία οι θετικές και αναντικατάστατες υπηρεσίες της ναυτιλίας.

Τέλος σημείωσε τις δύο μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο που αφορούν στη υποχρεωτική χρήση καυσίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, που όπως είπε δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ως προς το κομμάτι της ασφάλειας αλλά και τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών ρύπων που δε θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών και άλλων ανταγωνισμών.

Σε εθνικό επίπεδο η ναυτιλία έχει αναδειχθεί διαχρονικά σε εθνικό υπερκομματικο κεφάλαιο, τα κέντρα της ΕΕ πρέπει να διδαχθούν από την ελληνική πολιτική εάν θέλουν να κρατήσουν αλώβητη την ναυτιλία έναντι των διεθνών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Τα ελληνόκτητα πλοία θα συνεχίσουν να είναι πρεσβευτές της χώρας και να αποτελούν όχημα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, κατέληξε ο κ. Βενιάμης.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευγενίδη ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα το συνέδριο The Global Impact o Shipping να αποτελέσει την ευκαιρία για την καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης των ανθρώπων της ναυτιλίας για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ναυτικής εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι δε νοείται ναυτιλία χωρίς επαρκώς καταρτισμένους ναυτικούς. Χαρακτήρισε θετικό το μέτρο που εξαγγέλθηκε και δίνει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους των ΕΠΑΛ με σωστή κατάρτιση να αποκτήσουν πιο δυναμική παρουσία στα πλοία. Ο ίδιος υπογράμμισε τις διαχρονικές προσπάθειες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του ιδρύματος Ευγενίδου για ενίσχυση και αναβάθμιση των ναυτικών ακαδημιών.

Από την πλευρά του ο υπουργός ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο με στόχο να καθιερωθεί και να θεσπιστεί εθνική πολιτική για τη ναυτιλία και επισήμανε την αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στα προβλήματα που ανέκυψαν σε σχέση με το θέμα της ΕΕΠΑΝΤ. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει σημαντικά στη χώρα, υπάρχει αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος που ακόμη υπολείπεται σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Είμαι βέβαιος ότι ο εφοπλιστικός κόσμος αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται θα ανταποκριθεί στην ανάγκη για εντονότερη παρουσία του στα οικονομικά πράγματα της χώρας κατέληξε ο κ. Κουρουμπλης

Το συνέδριο χαιρέτισε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και παρουσίασε τις 5 προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σταθερό φορολογικό πλαίσιο με κίνητρα για επενδύσεις, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, μείωση της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, επιπλέον μείωση 2% της φορολογίας για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα και προχωρούν σε αύξηση κατά 10% του προσωπικού τους.

 

 

 

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα