Θριαμβευτική επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό 76,65%

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, γνωστοποίησε πριν από λίγο η ρωσική εκλογική επιτροπή.

Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.

Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους μιλώντας σε συγκέντρωση το βράδυ στη Μόσχα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά της, με την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Απευθυνόμενος από εξέδρα πλάι στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αντιδρά η Γαλλία για την Κριμαία

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε από τον δυτικό κόσμο, ασκώντας έντονη κριτική στο γεγονός πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμπεριελήφθησαν και οι ψήφοι της Κριμαίας η οποία προσαρτήθηκε βίαια από την Ουκρανία. “Το να αμφισβητεί κανείς τα σύνορα έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο” ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η χώρα του ανησυχεί για την στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα ακριβώς τέσσερα χρόνια από την επέμβαση της Ρωσία στην Ουκρανία.

Δεκάδες καταγγελίες

Η επανεκλογή Πούτιν είχε προεξοφληθεί από όλους, ενώ δεκάδες καταγγελίες έγιναν από ακτιβιστές και ΜΚΟ για νοθείες και παρατυπίες στα εκλογικά κέντρα. Στα απίστευτα βίντεο που ανεβάζουν στα social media ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ δείχνουν ξεκάθαρα παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές.

Πολίτες ψηφίζουν περισσότερες από μία φορές, εκλογικοί αντιπρόσωποι βάζουν μάτσα ψηφοδέλτια στις κάλπες όταν δεν τους βλέπει κανείς -εκτός από τις κάμερες ασφαλείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα