Θετικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που προσπαθεί να κρατήσει το θετικό του πρόσημο, αλλά και την παραμονή του πάνω από τις 670 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 674,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.780,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,80% στις 464,23 μονάδες.

Η αγορά, πετυχαίνοντας καλύτερα επίπεδα έτους σχεδόν καθημερινά, προσεγγίζει σταδιακά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (689 μονάδες ο απλός και 680 μονάδες ο “επιθετικός”), όπου και είναι το μεγάλο επόμενο στοίχημα του ΧΑ. Βέβαια, οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αντιστάσεων, με το εγχείρημα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εάν δεν υπάρξει κάποιος σημαντικός καταλύτης.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο κλαδικός των τραπεζών βρίσκεται σε επαφή με τα πρώτα επίπεδα σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων στη ζώνη των 460-480 μονάδων και για να υπάρχουν ελπίδες βιώσιμης ανοδικής κίνησης πάνω από τις 690 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη θα απαιτηθούν και οι ανάλογοι θετικοί καταλύτες που θα την τροφοδοτήσουν.

Γι’ αυτό και η αγορά σήμερα περιμένει τη νέα συνάντηση των τραπεζιτών με την κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο νέο σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας, μετά και τις ενστάσεις των θεσμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τις δύο πλευρές χωρίζουν ακόμη κρίσιμες διαφορές απόψεων, αρχής γενομένης από το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη λειτουργία δύο νόμων, του ισχύοντος 3869/2010 και του νέου, ενώ οι τράπεζες συζητούν για έναν και μόνο νόμο παροχής προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών μετά την 28η Φεβρουαρίου και την λήξη της παράτασης του νόμου Κατσέλη.

Στο αισιόδοξο σενάριο μιας τελικής συμφωνίας η αγορά θα αναμετρηθεί με αξιώσεις με τον ΚΜΟ200, διαφορετικά το ΧΑ θα επιστρέψει άμεσα κάτω από τις 630 μονάδες, αφού στη μεγάλη εικόνα παραμένει διαγραμματικά σε συσσώρευση χαμηλών συναλλαγών στο εύρος των 590 και 660 μονάδων. Πάντως, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η θετική στάση αναμονής ευνοεί το ΧΑ στο να απορροφά βραχυπρόθεσμα κέρδη κατοχυρώνοντας μέρος αυτών.

Στο ταμπλό σήμερα η Εθνική κινείται πάνω από το 1,30 ευρώ με το +2,75% που καταγράφει, ενώ Alpha Bank και Coca Cola προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα με το +1,43% και 1,37% που σημειώνουν. Ήπια κέρδη σημειώνουν και οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Motor Oil.

Στον αντίποδα, αρκετοί τίτλοι του FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη, ήτοι οι Aegean, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Λάμδα και ΕΧΑΕ, αλλά κανένας δεν κινείται πάνω από το -1%. Χωρίς μεταβολή ο Μυτιληναίος.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα