Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε κέρδη επιστρέφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό πτωτικό κλείσιμο στον απόηχο της αναζωπύρωσης των εμπορικών ανησυχιών μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης ότι το Πεκίνο δεν θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά το τελευταίο πακέτο δασμών από την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις συζητήσεις για το Brexit. Την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit αλλά και τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις.

Τέλος, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων από την Federa Reserve.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο, ενώ ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,19%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύεται κατά 0,17%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,23% και ο γαλλικός CAC κινείται ανοδικά κατά 0,15%.

click here
Κέρδη καταγράφονται και στην ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να ενισχύεται κατά 0,35%, τον πορτογαλικό PSI να σημειώνει οριακά κέρδη και τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,47%.

Σημειώνεται ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας επανήλθε χτες στο προσκήνιο καθώς οι δύο χώρες ακύρωσαν τις προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα εμπορικές συνομιλίες. Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού και προωθεί την ατζέντα “America First” σε βάρος των διεθνών σχέσεων των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις ήρθαν καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι τελευταίοι δασμοί 10% σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολ. με το Πεκίνο να αντιδρά με αντίποινα 60 δισ. δολ. σε αμερικανικά αγαθά. Το κλίμα επιβάρυναν και οι αναφορές ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Rod Rosenstein είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως ότι ο Rosenstein θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα