Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν επικεντρωθεί στην κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,76%, με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τράπεζες, με την Commerzbank να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Deutsche Bank έχει συμφωνήσει να ξεκινήσει συνομιλίες για συγχώνευση με την Commerzbank, αφότου ο CEO Christian Sewing σταμάτησε να είναι αντίθετος με μια τέτοια συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ, ο Sewing αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στάση του μετά από πιέσεις των επενδυτών για τις αρνητικές επιδόσεις της τράπεζας.
Η γερμανική κυβέρνηση, που ακόμη κατέχει το 15% της Commerzbank, φαίνεται να στηρίζει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.
Την ίδια ώρα, σήμερα ξεκινάει μια κρίσιμη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σχετικά με το αν αποδέχονται τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι για το Brexit.
Αν την απορρίψουν, όπως και αναμένεται, θα κληθούν να ψηφίσουν αν η χώρα θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Αν απορρίψουν και αυτήν την εναλλακτική, θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, στην οποία θα αποφασίσουν αν θα καθυστερήσει το Brexit. Αν ψηφίσουν θετικά, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο από την Ε.Ε. προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης.
Σε άλλες ειδήσεις, η Κίνα έδωσε εντολή να καθηλωθούν τα αεροσκάφη Boeing 737 MAΧ, μετά τη συντριβή ενός αεροσκάφους τέτοιου τύπου των Αιθιοπικών Αερογραμμών, το δεύτερο δυστύχημα με νεκρούς ενός τέτοιου αεροσκάφους μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, κόντρα στις προβλέψεις, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες.
Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωση ότι η συνολική βιομηχανική παραγωγή -η οποία συμπεριλαμβάνει την παραγωγή στους τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας και των κατασκευών- υποχώρησε 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξησή της 0,4%.
Ωστόσο, αναθεωρημένα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν αύξηση 0,8% της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Τα προγενέστερα στοιχεία για τον ίδιο μήνα είχαν δείξει πτώση 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα