Θεούς και δαίμονες απειλεί ο Τραμπ

Θεούς και δαίμονες απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κάνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται αν πρόκειται για έναν «επικίνδυνο τρελό» ή για έναν αδίστακτο ηγέτη ακραίων πολεμοχαρών συμφερόντων.

Αφού απείλησε με «φωτιά και οργή που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν – παρότι η κυβέρνησή του κατάφερε να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει αυστηρές νέες κυρώσεις προς τη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών κεφαλών – προκαλώντας την απάντηση-απειλή του Κιμ ότι θα επιτεθεί στη Νήσο Γκουάμ, επανήλθε με νέες πολεμοχαρείς δηλώσεις και προειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι αν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση ενάντια στη Γκουάμ, «θα το μετανιώσει πραγματικά».

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ακολουθήσει κάποιον άλλο δρόμο!», διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εντείνοντας την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Όμως η πολεμική διάθεση του Τραμπ δεν σταμάτησε εκεί, δεν εκτονώθηκε στον Κιμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με μια στρατιωτική επέμβαση και τον Νικολάς Μαδούρο, σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η απειλή του αμερικανού προέδρου Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι «μια πράξη τρέλας», δήλωσε χθες Παρασκευή ο βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Απαντώντας στον Τραμπ, ο Παντρίνο δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας αποκάλεσε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

«Κάποιος να αποσπάσει την προσοχή του Τραμπ με κάτι που να γυαλίζει» γράφει ο δημοσιογράφος Γιουτζίν Ρόμπινσον στην Washington Post κι αποδίδει την πολεμική ένταση και την ανοριακή ρητορική του Τραμπ, στην «συναισθηματική ανωριμότητα του προέδρου».

«Είναι αυτό που φοβόμασταν. Κάποια διεθνής κρίση ήταν βέβαιο ότι θα ξεσπούσε και ο πρόεδρος Τραμπ απλά θα την έκανε χειρότερη. Τώρα απλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι ώριμοι ενήλικες που τον περιβάλλουν θα είναι σε θέση να αποκλιμακώσουν τα πράγματα, διότι στέκονται ανάμεσα σε εμάς και την αδιανόητη καταστροφή» τονίζει ο αρθρογράφος, αποκαλύπτοντας τους φόβους του ότι «μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια ζωές στη Νότια Κορέα και ίσως πολλές χιλιάδες στην Ιαπωνία. Το έθνος μας, υπό τον Τραμπ, θα γινόταν διεθνώς παρίας. Θα είχαμε στα χέρια μας το αίμα πολλών αθώων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα