Θεοχάρης: 95 μέρες για 95 προαπαιτούμενα

«Έχουν μείνει λίγες ημέρες για να κριθεί αν θα έχουμε επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης, 95 μέρες για 95 προαπαιτούμενα, δηλαδή πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώνει ένα κάθε μέρα», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Alpha 98,9.

«Τα πρώτα σημάδια του Ιουλίου ήταν πολύ ανησυχητικά, ο κόσμος δείχνει να μην αντέχει τη φορολογική καταιγίδα. Το πιο πιθανό είναι η κατάσταση αυτή να συνεχιστεί. Η αδυναμία στο κομμάτι των εσόδων μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει διορθωτικά μέτρα πέρα από τα θεσμικά στα εργασιακά και σε άλλες δράσεις και τότε θα δυσκολευτεί πάρα πολύ».

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει αποτύχει.

«Η αποτυχία δεν έχει να κάνει με την υλοποίηση αλλά με τον σχεδιασμό του συστήματος. Όταν μετά από δύο μήνες λειτουργίας πλησιάζει προς το τέλος η διαδικασία για τις πρώτες 120 επιχειρήσεις, αντί για 120 χιλιάδες επιχειρήσεις, είμαστε τρεις τάξεις μεγέθους χειρότερα από εκεί που θα έπρεπε να είμαστε. Είχα επισημάνει ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν δικαστικό συμβιβασμό που θα είναι χρονοβόρος».

Ανέφερε δε τις προτάσεις που έχει καταθέσει και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να έχει επιτυχία το μέτρο:

-Να φτιάξει ένα σωστό πτωχευτικό δίκαιο. Να δίνεται η δυνατότητα πτώχευσης σε δημόσιους οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα.

-Να έχει τρία κριτήρια, ανάλογα με το ποσό της οφειλής και να διαχωρίσει τις περιπτώσεις σε πλήρη δικαστικό συμβιβασμό, δικαστικό συμβιβασμό light, όπως αυτός που έχει θεσμοθετηθεί, και έναν πραγματικό εξωδικαστικό συμβιβασμό που να διεκπεραιώνεται ταχύτατα.

Ο πραγματικός εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο, να μη χρειάζεται δικαστής που θα αναγκάσει και τους προμηθευτές να τον αποδεχτούν. Το σημαντικότερο να μην έχει κριτήρια βιωσιμότητας ή κερδών που βγάζουν εκτός διαδικασίας τις περισσότερες επιχειρήσεις.

«Χρειαζόμαστε μια γρήγορη διαδικασία που θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα