Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας οδεύει στο να γίνει ο πρωθυπουργός των δύο μνημονίων

stavrosΟ Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για την κυβερνητική πολιτική και είπε πως ο είτε η κυβέρνηση Τσίπρα θα υπογράψει και άλλο μνημόνιο, είτε θα πάμε άρον άρον σε εκλογές

«Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε να παλινδρομούμε μπροστά – πίσω, μπροστά – πίσω, ο κ. Τσίπρας θα γίνει ο πρωθυπουργός των δύο μνημονίων. Ή θα πάει άρον άρον σε εκλογές για να παραδώσει την καυτή πατάτα στον επόμενο» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Φάνη Καραμπατσάκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση η οποία έχει βασικό θέμα τα εργασιακά αλλά και τη νέα υπουργού που ηγείται πλέον των διαπραγματεύσεων τόνισε: «Να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Η κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση. Ούτε έκανε, ούτε θα κάνει. Μεταφράζει και υπογράφει. Απλώς για να έχουν συσπειρωμένο τα κομματικό στράτευμα έχουν πάρει την άδεια από τους θεσμούς να κάνουν πως αντιστέκονται και όταν τελειώσει ο χρόνος, θα υπογράψουν. Όσο για το αν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα η νέα υπουργός… μιλάει το βιογραφικό της. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει βγάλει εκτός κόμματος».

Σχετικά με το αν μετεκλογικά θα στήριζε μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά να αλλάξουμε και διακυβέρνηση. «Να μην επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος. Στο κομματικό κράτος, τη διαφθορά και στην αναξιοκρατία. Το Ποτάμι έχει έτοιμο τον μικρό κατάλογο με τις μεγάλες προτεραιότητες της χώρας. Και επί αυτού θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα. Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΔΗΜΑΡ. Το μοίρασμα των κομματικών θέσεων, 4-2-1 και όλα τα γνωστά, δεν είναι στο δικό μας πλάνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την αποκάλυψη του κ. Δαβαράκη ότι ο κ. Παππάς του έδινε κάθε μήνα 1500€ «μαύρα» για να προβάλει τις θέσεις του ανέφερε: «Κανείς δεν αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Άρη Δαβαράκη. Και γιατί να πει ψέματα; Τον εαυτό του κατηγόρησε ο άνθρωπος κάνοντας την αυτοκριτική του. Γι’ αυτό ο Γιώργος Μαυρωτάς ζήτησε εξηγήσεις από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα οικονομικά των κομμάτων. Αλλά εκείνος είπε δεν γνωρίζω, δεν απαντώ. Όμως 1.500 ευρώ κάθε μήνα επί περισσότερο από δύο χρόνια είναι ένα ποσό γύρω στα 40.000€. Και βέβαια δεν θα ήταν το μόνο σάιτ που χρηματοδοτούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δεκάδες ανάλογα που βγήκαν ξαφνικά και υποστήριξαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Που βρέθηκαν λοιπόν τόσα λεφτά; Και κυρίως με ποιο αντάλλαγμα;».

Ερωτώμενος αν στην περίπτωση της αποπομπής του κ. Φίλη πιστεύει ότι υπήρξε παρέμβαση της εκκλησίας, στην οποία ενέδωσε ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό είναι σαφές και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για χωρισμό κράτους – εκκλησίας. «Δεν μπορεί το κράτος να διορίζει μητροπολίτες και δεν μπορεί η εκκλησία να διορίζει υπουργούς» ανέφερε.

Τέλος, μιλώντας για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα τόνισε ότι η επίσκεψη Ομπάμα είναι ένα θετικό γεγονός για την Ελλάδα. «Ελπίζω να αξιοποίησε την ευκαιρία η κυβέρνηση και να συζήτησε μαζί του ειλικρινά και πειστικά για το χρέος, το προσφυγικό, το Κυπριακό. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να τον κρατήσουμε σύμμαχο γιατί μπορεί να λήγει η θητεία του ως πρόεδρος, ο ρόλος του όμως στην παγκόσμια σκηνή θα παραμείνει ισχυρός» τόνισε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια σχολιάζοντας την αρνητική εντύπωση που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ενικό ανέφερε:« Δεν με ενόχλησε τόσο ο ενικός όσο η αίσθηση που εξέπεμπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν ήταν παρών στις συναντήσεις. Έτρεχε πιθανόν κάπου αλλού το μυαλό του, αλλά δεν είναι ο Ομπάμα μία αγγαρεία. Παρότι φεύγει, είναι ο ηγέτης ενός σύγχρονου πολιτικού ρεύματος».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Η χώρα κέρδισε από την επίσκεψη Ομπάμα ή η εκλογή Τραμπ ακύρωσε στην πράξη τους όποιους σχεδιασμούς είχαν γίνει;
Η επίσκεψη Ομπάμα είναι ένα θετικό γεγονός για την Ελλάδα. Ελπίζω να αξιοποίησε την ευκαιρία η κυβέρνηση και να συζήτησε μαζί του ειλικρινά και πειστικά για το χρέος, το προσφυγικό, το Κυπριακό. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να τον κρατήσουμε σύμμαχο γιατί μπορεί να λήγει η θητεία του ως πρόεδρος, ο ρόλος του όμως στην παγκόσμια σκηνή θα παραμείνει ισχυρός.

Πολλοί, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, σχολίασαν αρνητικά τον ενικό που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός και γενικά την εμφάνισή του όταν συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ομπάμα. Εσείς πώς την είδατε;
Δεν με ενόχλησε τόσο ο ενικός όσο η αίσθηση που εξέπεμπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν ήταν παρών στις συναντήσεις. Έτρεχε πιθανόν κάπου αλλού το μυαλό του, αλλά δεν είναι ο Ομπάμα μία αγγαρεία. Παρότι φεύγει, είναι ο ηγέτης ενός σύγχρονου πολιτικού ρεύματος.

Έχετε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «λαϊκιστή με ακροδεξιά ψήγματα». Πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθούν κι άλλο οι ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη;
Έτσι συμβαίνει συνήθως δυστυχώς. Οι ακροδεξιοί ξεθάρρεψαν με την νίκη του Τραμπ. Η Λεπέν ήδη δίνει συνεντεύξεις λέγοντας «έρχομαι»! Ο ξενοφοβικός Φάρατς έσπευσε στην Νέα Υόρκη να τον δει, να πανηγυρίσει. Όμως ο Τραμπ, το Brexit, η Λεπέν δεν είναι ο κόσμος που θέλουμε. Ήδη οι ακροδεξιοί διαλέγουν γραφείο στον Λευκό Οίκο. Αυτό θα τους δώσει δύναμη και μεγαλύτερη επιρροή. Θα την πληρώσουν οι νέοι; Οι γυναίκες; Οι μειονότητες; Κανείς δεν ξέρει.

Ακούσαμε τον Ομπάμα να στηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης για το χρέος, ακούσαμε όμως και τον Σόιμπλε που ήταν αρνητικός. Μπορεί να πετύχει κάτι ο κ. Τσίπρας;
Η εμμονή του να βάζει παντού ως κερασάκι το χρέος, ακόμη και στην ομιλία του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος αυτής της υπόθεσης. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Για να αποκτήσει δυναμική ένα αίτημα δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

Τι πρέπει να γίνει;
Το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να υπάρξει μια εθνική πρόταση για το χρέος και το έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη. Να έχουμε στο μυαλό μας συνεχώς ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα κληρονομήσουν το χρέος μας. Είναι η αρνητική μας διαθήκη.

Έρχεται 4ο μνημόνιο;
Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε να παλινδρομούμε μπροστά – πίσω, μπροστά – πίσω, ο κ. Τσίπρας θα γίνει ο πρωθυπουργός των δύο μνημονίων. Ή θα πάει άρον άρον σε εκλογές για να παραδώσει την καυτή πατάτα στον επόμενο.

Εσείς πάντως δεν ζητάτε πρόωρες εκλογές.
Εκλογές και αξιολόγηση δεν πάνε μαζί. Ούτε εκλογές και αποφάσεις Ντράγκι για φθηνότερη χρηματοδότηση της χώρας. Το «εδώ και τώρα εκλογές» μπορεί να αρέσει στις δημοσκοπήσεις αλλά αυτό που προέχει για μας είναι να σιγουρέψουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία. Να κλείσει δηλαδή η 2ηαξιολόγηση. Να μην χάσουμε άλλα ευρωπαϊκά χρήματα, να μην χάσουμε και άλλο έδαφος στην Ευρώπη. Και μετά έχουμε χρόνο για εκλογές.

Μήπως ο λόγος που δεν ζητάτε εκλογές είναι οι αρνητικές σας επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις;
Κοιτάξτε, ο ιός ΣΥΡΙΖΑ που έχει προσβάλει ένα τμήμα του πολιτικού κόσμου, εμάς δεν μας έχει αγγίξει. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα. Σε ότι αφορά τώρα τις δημοσκοπήσεις. Η εκλογική επιρροή του Κινήματος μας παραμένει γύρω στο 10%. Ασυνήθιστα μεγάλη για ένα καινούργιο κόμμα. Αυτοί που δηλώνουν σίγουροι ότι θα μας ψηφίσουν, ναι είναι λίγοι. Αλλά έτσι συμβαίνει όταν δεν έχεις μηχανισμό, επαγγελματικά στελέχη και γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι σου είναι χαλαροί. Θα συσπειρωθούν όμως πριν τις εκλογές γιατί το Ποτάμι είναι και χρήσιμο και αναντικατάστατο.

Μιλώντας στη “ΒτΚ”, κ. Γεννηματά τόνισε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ενιαίου τρίτου πόλου και κάλεσε σε συνεργασία κάθε δύναμη από τον ευρύτερο χώρο. Εσείς έχετε θέση;
Τα νέα κόμματα δεν γεννιούνται επειδή το αποφασίζουν κάποιοι μηχανισμοί ή επειδή το συζητούν κάποιοι παρασκηνιακά. Δημιουργούνται από τις ανάγκες της κοινωνίας, κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το Ποτάμι. Εμείς είπαμε ότι θα βοηθήσουμε και θα πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος στο Κέντρο. Όμως, έχουμε πει δύο πράγματα που φαίνεται ότι τους παλιούς τους ενοχλούν. Ότι δεν μας ενδιαφέρει το πάντρεμα των μηχανισμών και δεν δημιουργούμε κάτι καινούργιο, όπου οι θέσεις θα είναι πιασμένες από τους παλιούς. Θέλουμε κάτι που γεννιέται από την κοινωνία με ανθρώπους που σπεύδουν και δημιουργούν το καινούργιο και όχι απλώς προστίθενται από παλιούς μηχανισμούς.

Βρισκόμαστε στην καρδιά των διαπραγματεύσεων για τη 2η αξιολόγηση. Βασικό θέμα είναι τα εργασιακά. Μπορεί να καταφέρει κάτι η νέα υπουργός, την οποία, παρεμπιπτόντως, χαρακτηρίσατε «παιδί του κομματικού σωλήνα και ανεπάγγελτη», ή θα χαθούν και τα τελευταία εργασιακά κεκτημένα;
Να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Η κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση. Ούτε έκανε, ούτε θα κάνει. Μεταφράζει και υπογράφει. Απλώς για να έχουν συσπειρωμένο τα κομματικό στράτευμα έχουν πάρει την άδεια από τους θεσμούς να κάνουν πως αντιστέκονται και όταν τελειώσει ο χρόνος, θα υπογράψουν. Όσο για το αν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα η νέα υπουργός… μιλάει το βιογραφικό της. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει βγάλει εκτός κόμματος.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να δούμε τη ΝΔ αυτοδύναμη;
Πότε θα γίνουν εκλογές; Δώστε μου την ημερομηνία και εγώ θα σας πω τα αποτελέσματα. Για να σοβαρευτούμε είναι πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απεύχεται την αυτοδυναμία. Σκεφθείτε μια κυβέρνηση που θα στηρίζετε σε 152-153 βουλευτές ενός κόμματος όπως η ΝΔ, με βαρόνους, ομάδες και αμέτρητες φιλοδοξίες. Κάθε ομάδα θα μπορεί να εκβιάζει ξέροντας ότι οι επόμενες εκλογές είναι με απλή αναλογική και χωρίς μπόνους για το 1ο κόμμα. Ούτε του εχθρού σου.

Πώς κρίνετε τον κ. Μητσοτάκη τους περίπου 10 μήνες που έχει αναλάβει τα ηνία της ΝΔ;
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία τεράστια δουλειά να κάνει. Και αυτή είναι να κάνει σύγχρονο ένα παλιό συντηρητικό κόμμα. Υπάρχουν πράγματα που λέει και που τα ακούω με ενδιαφέρον γιατί είναι πράγματα που κι εμείς έχουμε πει. Αλλά υπάρχουν και πράγματα και συμπεριφορές που έρχονται από το παλιό οπλοστάσιο της συντηρητικής ΝΔ.

Aν λοιπόν γίνουν εκλογές και κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς όμως αυτοδυναμία, θα του προσφέρετε στήριξη; Με τι αντάλλαγμα;
Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και διακυβέρνηση. Να μην επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος. Στο κομματικό κράτος, την διαφθορά και στην αναξιοκρατία. Το Ποτάμι έχει έτοιμο τον μικρό κατάλογο με τις μεγάλες προτεραιότητες της χώρας. Και επί αυτού θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα. Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΔΗΜΑΡ. Το μοίρασμα των κομματικών θέσεων, 4-2-1 και όλα τα γνωστά, δεν είναι στο δικό μας πλάνο.

Στην αποπομπή του κ. Φίλη υπήρξε παρέμβαση από εκκλησιαστικούς παράγοντες;
Είναι σαφές ότι απεπέμφθη με συμφωνία του κ. Καμμένου, του Αρχιεπισκόπου και του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο κ. Καμμένος φάνηκε διατεθειμένος να ρίξει την κυβέρνηση εάν του το ζητούσε.

Πιστεύετε ότι ο κ. Καμμένος θα το έπραττε;
Ο κ. Καμμένος δεν θα φύγει από το υπουργείο ακόμη αν κι αν τον διώχνουν. Αλλά, το ότι παρόντος του πρωθυπουργού ένας υπουργός λέει ότι είμαι διατεθειμένος να ρίξω την κυβέρνηση αν κάποιος έξω από το κοινοβούλιο μου ζητήσει να τη ρίξω είναι μία παραδοχή αντιδημοκρατικής φύσεως.

Ουσιαστικά δηλαδή πιστεύετε ότι υπήρξε παρέμβαση της εκκλησίας, στην οποία ενέδωσε ο πρωθυπουργός…
Είναι σαφές και δυστυχώς αυτό εντείνει το αίτημα του Ποταμιού για χωρισμό κράτους – εκκλησίας. Δεν μπορεί το κράτος να διορίζει μητροπολίτες και δεν μπορεί η εκκλησία να διορίζει υπουργούς.

Πως είδατε την αποκάλυψη του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Δαβαράκη ότι ο κ. Παππάς του έδινε κάθε μήνα 1500€ «μαύρα» για να προβάλει τις θέσεις του; Αρχικά τις πιστεύετε;
Μα νομίζω κανείς δεν αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Άρη Δαβαράκη. Και γιατί να πει ψέματα; Τον εαυτό του κατηγόρησε ο άνθρωπος κάνοντας την αυτοκριτική του. Γι’ αυτό ο Γιώργος Μαυρωτάς ζήτησε εξηγήσεις από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα οικονομικά των κομμάτων. Αλλά εκείνος είπε “Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ”. Όμως 1.500 ευρώ κάθε μήνα επί περισσότερο από δύο χρόνια είναι ένα ποσό γύρω στα 40.000€. Και βέβαια δεν θα ήταν το μόνο σάιτ που χρηματοδοτούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δεκάδες ανάλογα που βγήκαν ξαφνικά και υποστήριξαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Που βρέθηκαν λοιπόν τόσα λεφτά; Από ποιες τσέπες έβγαιναν; Και κυρίως με ποιο αντάλλαγμα;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα