Θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό το 2018;

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση η οποία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει πλέον με ταχύτητα την επένδυση στο Ελληνικό παρά τα εμπόδια τα οποία ορθώνονται από διάφορες πλευρές και ανεξάρτητα πιθανής αρνητικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Επί του θέματος κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις.

«Ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», προσέθεταν, επισημαίνοντας ότι το μοναδικό ζητούμενο θα είναι οι εργολάβοι να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τις εκσκαφές.

Παρατηρούσαν δε, ότι το ειδικό μνημόνιο για την επένδυση στο Ελληνικό υπεγράφη ακριβώς για να αποφευχθούν καθυστερήσεις και άλλα συναφή εμπόδια.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές υπενθύμιζαν για άλλη μια φορά σήμερα το πρωί ότι η υπόθεση του Ελληνικού αποτελεί μέρος της τρίτης αξιολόγησης και οι δανειστές αναμένουν αποτελέσματα στο πεδίο της προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων, ενώ στην πράξη εμφανίζονται καθυστερήσεις.

Στα πλαίσια αυτά ο πρωθυπουργός πήρε προσωπικές πρωτοβουλίες απεμπλοκής της συγκεκριμένης επένδυσης, με πρώτο βήμα τη σύγκληση χθες στο Μαξίμου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για το ίδιο θέμα.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τετάρτη με τις αποφάσεις για την ανακήρυξη χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντός της έκτασης του Ελληνικού να παραπέμπονται κατά πλειοψηφία των μελών του σε επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη.

Η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη  αυτή, αφενός δηλώνει την ομόφωνη και πλήρη στήριξη του κόμματος στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, αφετέρου ζητά οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν «ταχύτατα» ώστε «να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης». Παράλληλα υποβαθμίζεται η βαρύτητα της απόφασης του ΚΑΣ με την αναφορά ότι η αρμοδιότητά του είναι γνωμοδοτική, αναφορά που περιέχει την έννοια ότι δεν είναι δεσμευτική άρα ότι μπορεί και να παρακαμφθεί.

Στην πράξη βέβαια η παράκαμψη της γνωμοδότησης θα σημάνει νέα καθυστέρηση καθώς θα υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ, όπως ήδη έχουν προειδοποιήσει οι αρχαιολόγοι, και θεωρείται βέβαιο πως η εμπλοκή θα συνεχιστεί.

Η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό επί της ουσίας διασφαλίζει ότι οι όποιες τεχνικές εργασίες (στο χώρο που εικάζεται ότι υπάρχουν αρχαιότητες) θα τελούν υπό την παρακολούθηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με τους αρχαιολόγους να παραπέμπουν στην αντίστοιχη διαδικασία που τηρήθηκε και τηρείται στο Μετρό, στον αγωγό ΤΑΠ αλλά και σε έργα όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνεται και η ζημία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες σε χώρο μη κηρυγμένο ως αρχαιολογικό ο επενδυτής δικαιούται αποζημίωσης, βάσει και της σχετικής ρήτρας που υπάρχει στη συμφωνία.

Προφανώς τα παραπάνω είναι σε γνώση της κυβέρνησης όπως και οι ανησυχίες μεγάλης μερίδας του κόμματος, κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών αλλά και της ομάδας αρχιτεκτόνων και καθηγητών του Πολυτεχνείου που χειρίστηκαν το φάκελο του Ελληνικού από την πλευρά της κυβέρνησης στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης. Οι ανησυχίες αυτές αφορούν τις προθέσεις του επενδυτή και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν υποψίες ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που έχει υποβληθεί από την συμφερόντων Λάτση Lamda Develpoment (λέγεται πχ μεταξύ άλλων πως ενώ αυτό δεν εμποδίζεται από το τμήμα του Ελληνικού για το οποίο εικάζεται ότι υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει). Εκτιμάται δε ότι κύριος στόχος είναι η δημιουργία καζίνο και η οικοπεδοποίηση της υπόλοιπης έκτασης με σκοπό το real estate.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα