Θα απαγγελθούν κατηγορίες στον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη

Η έρευνα για την καταγγελία ότι ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης χρηματιζόταν εισέρχεται σε νέα, κρίσιμη, φάση, οπότε και αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Ιλμαρς Ρίμσεβικς. «Πολλοί βοηθούν (στη διερεύνηση της καταγγελίας) ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην όλη διαδικασία», δήλωσε χθες ο Μάρις Κουτσίνσκις, πρωθυπουργός της Λετονίας. «Η επόμενη φάση είναι η απαγγελία των κατηγοριών», προσέθεσε χωρίς να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η υπόθεση Ρίμσεβικς έχει πλήξει το κύρος της Λετονίας, μετά τη σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη για 48 ώρες τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης λετονικής τράπεζας είχε καταγγείλει ότι ο Ρίμσεβικς ζήτησε και έλαβε τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει στον Ρίμσεβικς να ασκεί τα καθήκοντά του, του έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο γραφείο του αλλά και το να εκπροσωπεί τη χώρα του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Ρίμσεβικς αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η καταγγελία εναντίον του έγινε διότι αρνήθηκε να εξυπηρετήσει την καταγγέλλουσα τράπεζα. Ο δικηγόρος του Ρίμσεβικς δήλωσε στο Bloomberg ότι η απαγγελία κατηγοριών είναι αναμενόμενη και ότι θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πελάτης του. Η ΕΚΤ έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για το κατά πόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του Ρίμσεβικς παραβιάζουν την ευρωπαϊκή συνθήκη που προβλέπει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ανεξάρτητοι. Πλέον, η Ρίγα φαίνεται ότι συνεργάζεται με την ΕΚΤ για την υπόθεση. Νωρίτερα, η Φρανκφούρτη την είχε κατηγορήσει πως δεν της είχε αποστείλει τις πληροφορίες που ζητούσε για την υπόθεση Ρίμσεβικς. Η Ντάνα Ρεϊζνιέτσε Οζόλα, υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Ντράγκι την ερχόμενη εβδομάδα και συνεργάζεται στενά με το ΔΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα