Η VW θα αποζημιώσει ιδιοκτήτη αυτοκινήτου για το dieselgate

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Volkswagen πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη ενός Golf με την πλήρη αρχική τιμή του οχήματος που αγόρασε το 2012, δίνοντας «χτύπημα» στην αυτοκινητοβιομηχανία την ώρα που οι νομικές μάχες για την εξαπάτηση των εκπομπών αερίων συνεχίζονται.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε πως πιστεύει ότι το δικαστήριο στο Άουγκσπουργκ είχε εφαρμόσει εσφαλμένα το νόμο και ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε στις 14 Νοεμβρίου αποφασίστηκε ότι η VW είχε ενεργήσει ανήθικα με την εκ προθέσεως εγκατάσταση λογισμικού εξαπάτησης, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων για να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στη VW να πληρώσει τον ιδιοκτήτη την αρχική τιμή των περίπου 30.000 ευρώ.

Η εταιρεία σημείωσε ότι «κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει νομική βάση για καταγγελίες από πελάτες. Δεν έχουν ούτε απώλειες ούτε ζημιές. Τα οχήματα είναι ασφαλή και λειτουργικά».

Πρόσθεσε ότι περίπου 9.000 δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί σε σχέση με το σκάνδαλο εκπομπών αερίων, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα το 2015, με την πλειοψηφία τους να μην έχει επιτυχία στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Volkswagen έχει αναφέρει ότι σε περίπου 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παγκοσμίως είναι εξοπλισμένα με λογισμικό που θα μπορούσε να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών που σχεδιάστηκαν για τον περιορισμό των επιβλαβών καυσαερίων των αυτοκινήτων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τον διακανονισμό απαιτήσεων από πελάτες, περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές, πολιτείες και εμπόρους. Προσφέρθηκε να επαναγοράσει 500.000 ρυπογόνα οχήματα στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία δεν έχει κάνει αντίστοιχη συμφωνία στην Ευρώπη, όπου είναι αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια ευρώ απαιτήσεων από επενδυτές και πελάτες, στη χειρότερη επιχειρηματική κρίση της ιστορίας της

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα