Η Shell έκλεισε πετρελαιαγωγό στη Νιγηρία εξαιτίας διαρροής

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αγωγό εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο στη νότια Νιγηρία εξαιτίας μιας διαρροής.

Σύμφωνα με τη θυγατρική της Shell, τη Shell Petroleum Development Corporation of Nigeria Ltd (SPDC), ο πετρελαιαγωγός Trans Niger pipeline (TNP) που βρίσκεται στην περιοχή Ογκόνιλαντ στην Πολιτεία Ρίβερς έκλεισε στις 21 Ιουλίου.

«Γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη με στόχο να καθοριστούν τα αίτια της διαρροής και να επισκευαστεί ο αγωγός», ανέφερε η εταιρεία σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Ο αγωγός αυτός τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό που εξάγει αργό πετρέλαιο από τη Νιγηρία και έχει ικανότητα παραγωγής 225.000 βαρελιών την ημέρα.

Ομάδες ανταρτών και κακοποιών στην περιοχή έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στον πετρελαιαγωγό αυτό. Η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή είχε αναγκάσει τη Shell να σταματήσει την παραγωγή της στην Ογκόνιλαντ το 1993, όμως η εταιρεία εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται ένα δίκτυο αγωγών που περνά από την περιοχή.

Περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού Ογκόνι (Mosop), κατηγορούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη Shell ότι βλάπτει το περιβάλλον στην περιοχή που βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.

«Αν θέλουν το πετρέλαιό μας, θα πρέπει να ασχοληθούν με τους ανθρώπους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Mosop, ο Φεγκάλο Ενσούκε.

Το 2015 η Shell είχε δεχθεί να καταβάλει 63 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση σε περίπου 15.500 κατοίκους της Ογκόνιλαντ και δέχθηκε να αναλάβει τον καθαρισμό μιας πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε το 2008, αν και επιμένει ότι βασική αιτία της μόλυνσης της περιοχής είναι οι δολιοφθορές που προκαλούν οι κάτοικοι στους αγωγούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα