Η DW προβλέπει μεγάλη νίκη του κόμματος Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές

Αποφασισμένοι να δώσουν στον πρόεδρο Μακρόν το πράσινο φως για ρήξη με το κατεστημένο, φαίνονται οι Γάλλοι . Μικρότερο από ότι το 2012 το ποσοστό συμμετοχής μέχρι το μεσημέρι.

Από το πρωί 47, 5 εκ. ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, για το πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με το κόμμα του προέδρου Republique En Marche να σαρώνει. Μέχρι το μεσημέρι το ποσοστό συμμετοχής ήταν πιο χαμηλό από ότι το 2012 στον πρώτο γύρο.

Παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων

Πριν από 5 εβδομάδες αναδείχθηκε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υποσχόμενος την επανάσταση και τη ρήξη με το κατεστημένο, σήμερα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να δρομολογήσει τις υποσχέσεις του. Αυτό τουλάχιστον καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά προκύπτει και από το κλίμα αυτού που περιγράφεται ως Macromania, ανάμεσα στους Γάλλους.

Η αναμενόμενη σαρωτική επιτυχία του Μακρόν στις βουλευτικές, ερμηνεύεται από τη θέληση της πλειοψηφίας των Γάλλων να δώσουν την ευκαιρία στον πρόεδρο που μόλις εξέλεξαν, να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός του. Είναι η παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων εκλογέων όταν οι βουλευτικές, ακολουθούν την προεδρική. “Θέλω να του δώσω την ευκαιρία να δοκιμάσει “, είναι η κλασική φράση που ακούγεται στις συζητήσεις, ακόμα και όταν γίνεται σκληρή αντιπαράθεση με όσους πιστεύουν ότι έτσι κινδυνεύει η παρουσία των άλλων κομμάτων στη Βουλή.

Καθοριστικός παράγων το ποσοστό αποχής

Το “τσουνάμι Μακρόν” που προβλέπεται να αποκτήσει έως και 400 έδρες στο σύνολο των 577 έχει προκαλέσει την ανάπτυξη έντονων αντιστάσεων. “Με τέτοια πλειοψηφία θα λειτουργήσει σαν μονάρχης”, καταγγέλλουν τα κόμματα, “η φωνή της αντιπολίτευσης θα είναι αδύνατο να ακουστεί, δεν μπορούμε να του δώσουμε λευκό χαρτί, θα είναι ζημιά για τη δημοκρατία”. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι Γάλλοι προσέρχονται να ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο βάσει του πλειοψηφικού συστήματος δύο γύρων.

Βάσει αυτού, τόσο η Μαρίν Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο όσο και ο Ζαν Λικ Μελανσόν με τους Ανυπότακτους, κινδυνεύουν να μην κατορθώσουν να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από το πρώτο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει άνω του 50% των ψήφων που όμως θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% των εγγεγραμμένων. Άρα, η αποχή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα