Η AOZ και τα 12 μίλια στην ατζέντα Κοτζιά – Μπουσάτι

Στα Τίρανα θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς για συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέχεια των συναντήσεων σε Κρήτη και Κορυτσά, με τελικό στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Η συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών ξεμπλόκαρε μετά την άρση των επιφυλάξεων που διατύπωσε δημόσια ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είχε επικαλεστεί έλλειψη ενημέρωσης. Ομως, πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Αλβανίας παραχώρησε εξουσιοδότηση στον κ. Μπουσάτι για να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα είναι ένα από τα ανοιχτά διμερή θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ το 2009, η οποία όμως προσβλήθηκε στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και παρασκηνιακή παρέμβαση της Αγκυρας.

Ελλάδα και Αλβανία συζητούν επίσης την επέκταση των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο πέλαγος.

Τα άλλα ανοιχτά θέματα που συζητιούνται είναι η άρση του εμπολέμου, η αναγνώριση των χερσαίων συνόρων, η αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων, θέματα που άπτονται της αναγνώρισης διπλωμάτων, επίσημων εγγράφων της εκπαίδευσης, αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης και θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Οι συνομιλίες γίνονται με άκρα μυστικότητα και χωρίς διαρροές, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για ειλικρινή διάθεση επίλυσης των διμερών προβλημάτων. Αντίθετα από όσα ισχυρίζονται ορισμένοι καλοθελητές, στις συνομιλίες δεν τίθεται προς συζήτηση το επονομαζόμενο «τσάμικο».

Ευρω-προοπτική

Η Αθήνα, παράλληλα με τον ελληνο-αλβανικό διάλογο για τα διμερή, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας εφόσον πληροί τα κριτήρια που τίθενται από την Ε.Ε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, και μετά τις συνομιλίες της Κρήτης μεταξύ Κοτζιά – Μπουσάτι, τα Τίρανα ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τον εντοπισμό, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν σε αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-41. Ηδη γίνονται έρευνες και εκταφές και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ράμα συναντήθηκε πριν από μία εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγκυρας είχαν δείπνο εργασίας και συζήτησαν θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Από τα Τίρανα, ο Νίκος Κοτζιάς θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο του διαλόγου για το ονοματολογικό, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή τού γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

 

 

efsyn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα