Η Airbus στο στόχαστρο διεθνών ερευνών για διαφθορά

Τέσσερις παράλληλες έρευνες για διαφθορά βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος της Airbus, από τη γαλλική εθνική υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, την αρμόδια υπηρεσία για θέματα απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις αντίστοιχες γερμανικές και αυστριακές υπηρεσίες.

Πυρήνα των ερευνών αποτελεί το φημολογούμενο ύψος των προμηθειών στους μεσάζοντες με την ενδεχόμενη εμπλοκή πολλών στελεχών της εταιρείες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Tom Enders, άλλωστε, παραδέχθηκε τη δική του συμμετοχή σε παράτυπες διαδικασίες πωλήσεων.

Ο μεγάλος φόβος της διοίκησης της Airbus παραμένει η πιθανή εξάπλωση του σκανδάλου και στην Αμερική, οπότε τα τελικά πρόστιμα ενδέχεται να αγγίξουν ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ.

Για την ώρα, οι έρευνες εστιάζουν στην πώληση 34 αεροπλάνων Α320 στην Τουρκία, 150 Airbus στην Κίνα, 45 ελικοπτέρων στο Καζακστάν, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 15,2 δισ. ευρώ.

 Μετά την παραδοχή του Enders όμως, η προσοχή των ειδικών ερευνητών αναμένεται να στραφεί και στην πώληση καταδιωκτικών Eurofighter στην Αυστρία το 2003, όταν ο Tom Enders ήταν ακόμα επικεφαλής του τμήματος άμυνας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα