Η Airbnb θα δώσει 5 εκατ. δολάρια στους αστέγους του Σαν Φρανσίσκο

«Αυτή είναι η πόλη μας και αυτό αποτελεί ευθύνη μας», δήλωσε η εταιρεία σε blog post που κοινοποιήθηκε στη San Francisco Chronicle και δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

«Το πρόβλημα των αστέγων είναι ένα σκληρό και περίπλοκο ζήτημα και δεν προσποιούμαστε πως έχουμε όλες τις απαντήσεις.»

Η Airbnb θα δουλέψει μαζί με κυβερνητικούς ειδικούς, κοινοτικές οργανώσεις και άλλες οντότητες «για να εξασφαλίσει πως αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν για να καλυφθούν οι πιο πιεστικές και επείγουσες ανάγκες» αναφέρει.

Τα τελευταία δυο χρόνια η εταιρεία χορήγησε περίπου 750.000 δολάρια σε τοπικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης στέγης.

Οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο και εταιρείες όπως η Airbnb «θέλουν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την υποστήριξη αυτού που αναγνωρίζουμε ως μια πραγματική πρόκληση και ως ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα που εργαζόμαστε καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η δήμαρχος Λόντον Μπριντ.

Δωρεές όπως αυτές της Airbnb «θα μας βοηθήσουν να μεταβούμε σε μια καλύτερη θέση».

H San Francisco Chronicle έγραψε πως η δήμαρχος έχει πολλές ιδέες για όσους θα συμβάλουν στο εγχείρημα, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

«Οι δωρεές του ιδιωτικού τομέα μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές, ειδικά όταν γίνονται με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε ο Τζεφ Κοσίτσκι, διευθυντής του Τμήματος Αστέγων και Υποστηρικτικής Στέγασης του Σαν Φρανσίσκο.

Πρόσθεσε πως εκτιμά το γεγονός ότι η Airbnb αναζητά ανατροφοδότηση από ειδικούς πριν αποφασίσει το που θα κατευθύνει τα κεφάλαια.

«Η φιλανθρωπία μας επιτρέπει να υλοποιούμε προγράμματα, να καινοτομούμε και να πειραματιζόμαστε με νέα πράγματα», δήλωσε.

Προγράμματα όπως η δημιουργία 1.000 επιπλέον κρεβατιών σε υπνωτήρια και η πρωτοβουλία Rising Up για την παροχή, σε 500 άτομα ηλικίας 18 ως 25 ετών, στέγης και εργασίας είναι ανάμεσα στις πιθανές περιοχές που θα τοποθετηθούν τα χρήματα, δήλωσε ο Κοσίτσκι.

Η Airbnb είχε συχνά μια αμφιλεγόμενη σχέση με το Σαν Φρανσίσκο, αλλά αυτό φαίνεται να είναι επιδιορθώνεται. Μερικοί ακτιβιστές και νομοθέτες κατηγορούν την Airbnb για τη συμμετοχή της στη στεγαστική κρίση του Σαν Φρανσίσκο, δελεάζοντας τους ιδιοκτήτες να μετατρέπουν την ιδιοκτησία τους σε προσοδοφόρα καταλύματα διακοπών.

Ωστόσο, πέρυσι, μετά από δικαστική εντολή, η Airbnb εργάστηκε για να να εξασφαλίσει ότι όλες οι κατοικίες της πλατφόρμας είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της πόλης, επιτρέποντας στις αρχές να επαληθεύουν ότι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι νοικιάζουν στους τουρίστες.

«Υπήρξε κατάχρηση αλλά τώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο», ανέφερε η Μπριντ και μετέδωσε η San Francisco Chronicle.

«Έχουμε ένα νόμο για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν αφαιρούν πολύτιμα προς ενοικίαση ακίνητα από την αγορά για να τα μετατρέψουν σε δωμάτια του ξενοδοχείου. Υπάρχει μια ισορροπία ώστε οι άνθρωποι που ζουν στα σπίτια τους να μπορούν να χρησιμοποιούν το Airbnb και άλλες πλατφόρμες ώστε να αποκομίζουν κάποια πρόσθετα έσοδα.»

H Airbnb παρέμεινε αμέτοχη κατά το προεκλογικό ντιμπέιτ για την Πρόταση Γ’ για το Σαν Φρανσίσκο, νόμο σύμφωνα με τον οποία, θα επιβαλλόταν ένας επιπλέον φόρος στις μεγάλες εταιρείες της πόλης για τη συγκέντρωση ενός ποσού περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για προγράμματα στέγασης.

Οι ψηφοφόροι υπερψήφισαν τον νόμο, αλλά σύμφωνα με τη San Francisco Chronicle είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χρονοβόρες νομικές εμπλοκές.

Περίπου 375 εταιρείες είναι αρκετά μεγάλες για να τους επιβληθεί φόρος σύμφωνα με τον νόμο και η Airbnb είναι αναμφισβήτητα ανάμεσά τους.

Η Airbnb συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πολύτιμα startups των ΗΠΑ, η αξία της ανήλθε στα 31 δισεκατομμύρια πέρυσι και αναφέρθηκε πως τα κέρδη της άγγιξαν τα 93 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδά της έφτασαν τα 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι δήλωσε πως η εταιρεία ίσως εισηγηθεί στο χρηματιστήριο το 2019 ή το 2020.

Τόσο η Μπριντ όσο και ο Κοσίτσκι δήλωσαν πως η δημοσιότητα που πήρε η Πρόταση Γ’ αύξησε τα αιτήματα από τις εταιρείες που επιθυμούν να κάνουν περισσότερα.

«Η Airbnb αναγνωρίζει πως η επιχειρηματική κοινότητα χρειάζεται να επιταχύνει και είναι οργανικό κομμάτι της λύσης» αναφέρει ο Ντάνιελ Λούρι, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Tipping Point Community.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία του έχει υποσχεθεί 100 εκατομμύρια δολάρια για να μειώσει στο ήμισυ τους χρόνια άστεγους στην πόλη ως το 2022. «Θα χρειαστεί να βοηθήσουν όλοι και η ελπίδα μας είναι ότι η δέσμευση της Airbnb θα εμπνεύσει τους άλλους να επιταχύνουν.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα