Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί για 1.300 επείγουσες θέσεις επανεγκατάστασης για ευάλωτους πρόσφυγες στη Λιβύη

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε σήμερα μια επείγουσα έκκληση για τη διάθεση 1.300 θέσεων επανεγκατάστασης μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2018 για εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη.

«Πρόκειται για μια απεγνωσμένη έκκληση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Είναι ανάγκη να απομακρύνουμε τους εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες από τη Λιβύη όσο το δυνατό γρηγορότερα», είπε ο Volker Türk, Βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα Προστασίας.

«Πολλοί πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και ανιθαγενείς στη Λιβύη είναι θύματα σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων διάφορων μορφών απάνθρωπης, σκληρής και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρει η Έκτακτη Έκκληση της Υ.Α., στην οποία επίσης επισημαίνεται ότι πολλοί ανάμεσά τους κρατούνται επ’ αόριστον σε απαράδεκτες συνθήκες.

Η Ύπατη Αρμοστεία, ως οργανισμός για την προστασία των προσφύγων, αντιτίθεται έντονα στην κράτηση προσφύγων και εκτοπισμένων ατόμων χωρίς εξατομικευμένη κρίση και καλεί συνεχώς για εναλλακτικές της κράτησης λύσεις και για δίκαια συστήματα ασύλου.

«Δεδομένων των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών και των ταχύτατα επιδεινούμενων συνθηκών στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, η Υ.Α. καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την οργάνωση περισσότερων σωτήριων μεταφορών προσφύγων προς τον Νίγηρα τις ερχόμενες βδομάδες και μήνες», είπε ο κ. Türk. Μια πρώτη ομάδα 25 προσφύγων από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Σουδάν απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη και μεταφέρθηκαν στον Νίγηρα τον περασμένο μήνα.

Ευάλωτοι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν στον Νίγηρα, και ελπίζουμε και σε άλλες δομές διέλευσης έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκρεμεί η επανεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ασυνόδευτα παιδιά, μόνες γυναίκες με παιδιά, γυναίκες σε κίνδυνο, άνθρωποι με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, καθώς και άνθρωποι που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ή κατά την κράτησή τους στη Λιβύη.

«Καθώς η τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβύη είναι κρίσιμη και οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης φρικτές, η Υ.Α. κάνει έκκληση για άλλη μια φορά στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας», είπε ο κ. Türk.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τους πρόσφυγες στη Λιβύη, θα πρέπει να διερευνήσουμε κάθε είδους λύσεις, όπως η επανεγκατάσταση, η οικογενειακή επανένωση, η μεταφορά προς δομές έκτακτης ανάγκης που διαχειρίζεται η Υ.Α. σε άλλες χώρες ή οι εθελούσιες επιστροφές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα