Η χρονιά κλείνει με ηχηρές παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τραμπ

Με μία ακόμη παραίτηση υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Το Σάββατο ήταν η σειρά του Μπρετ ΜακΓκεργκ να παραιτηθεί και να δημιουργήσει πρόβλημα στον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος ψάχνει ήδη αντικαταστάτη για να αντικαταστήσει τον Τζιμ Μάτις στο Υπουργείο Αμυνας.

Ο ΜακΓκεργκ ήταν ο ειδικός επιτετραμμένος του Προέδρου στον παγκόσμιο συνασπισμό για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, είχε δηλαδή μία θέση ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος είχε προσληφθεί το 2015 από τον Μπάρακ Ομπάμα, σχεδίαζε να αφήσει τη θέση του τον επόμενο χρόνο, ωστόσο η απόφαση του Τραμπ για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων επίσπευσε τις σχετικές ενέργειές του.

Προσώρας, ο ΜακΓκεργκ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως. Τα είχε πει όλα όμως μερικές ημέρες νωρίτερα (πριν ο Τραμπ κάνει γνωστές τις προθέσεις του) όταν είχε δηλώσει ότι “οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα”.

Ωστόσο, ο Τραμπ εν συνεχεία δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη νικηθεί και απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία αφήνοντας “ξεκρέμαστους” τους Κούρδους.

Οπως ήδη τονίστηκε, η παραίτηση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά από αυτήν του Τζιμ Μάτις.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο πρώην, πια, υπουργός Αμυνας, επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του.

Ο Μάτις προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε — μέσω Twitter — τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα