Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα γίνει πιο ανταγωνιστική από τη χερσαία

Η αιολική ενέργεια από χερσαίες εγκαταστάσεις είναι σήμερα μία από τις φθηνότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή στους περιορισμούς σχεδιασμού, η συμβουλευτική Cornwall Insight εκτιμά ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι πιθανό να ξεπεράσει τη χερσαία ως πηγή φτηνής ανανεώσιμης ενέργειας σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει σημειώσει σημαντικές καινοτομίες τελευταία, όπως οι υψηλότερες ανεμογεννήτριες με μακρύτερες λεπίδες, που τις επιτρέπουν να προσλαμβάνουν περισσότερο άνεμο.

Η εταιρεία με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία εκτιμά ότι η αλλαγή σκυτάλης θα λάβει χώρα το 2028. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στο κόστος κεφαλαίου ανά τεχνολογία, το σταθερό και μεταβλητό λειτουργικό κόστος, και τους παράγοντες γεωγραφικής τοποθέτησης, όπως οι απώλειες μετάδοσης και τα τέλη σύνδεσης.

«Η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης με τη χερσαία αιολική να αντιμετωπίζει την πραγματική προοπτική να ξεπεραστεί από την υπεράκτια ως η φθηνότερη πηγή καθαρής ισχύος στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Τομ Έντουαρντς, αναλυτής της Cornwall Insight.

«Οι βελτιώσεις στην υπεράκτια τεχνολογία είναι συνεχόμενες και η αύξηση του μεγέθους των ανεμογεννητριών έχει σημαντική επίδραση. Με μοντέλα 8 μεγαβάτ να αναπτύσσονται επί του παρόντος, καθώς και μεγαλύτερα μοντέλα 10 και 12 μεγαβάτ υπό ανάπτυξη, είναι αναπόφευκτο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ‘Εντουαρντς, για να συμβαδίσει η ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής παραγωγής με την υπεράκτια, θα πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σχεδιασμού και το ρυθμιστικό πλαίσιο στα έργα στην ξηρά. Αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές με φθηνότερη καθαρότερη ενέργεια και θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει ο αναλυτής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα