Η Τσεχία εξετάζει το ενδεχόμενο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα

Το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες – στον απόηχο της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα, Sergey Skripal- εξετάζει να ακολουθήσει η Τσεχία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Andrej Babis.

Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Α. Babis δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει μαζί τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας για τις επερχόμενες απελάσεις Ρώσων διπλωματών, διευκρινίζοντας ότι: «Είναι πιθανόν να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα το εξετάζουμε».

Είπε επίσης ότι ο αριθμός των διπλωματών που ενδέχεται να απελαθούν θα είναι μονοψήφιος, ενώ ανάμεσα σε αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Τσεχία μελετάει τη συγκεκριμένη κίνηση ως αντίποινα για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που σχολίασε το περασμένο Σάββατο ότι το πιο πιθανό είναι πως ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichok -από τον οποίο δηλητηριάστηκε ο S. Skripal- να προέρχεται από την ίδια τη Βρετανία ή την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία ή τις ΗΠΑ.

Η Τσεχία αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Martin Stropnicky κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας να δώσει εξηγήσεις αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα