Η τριμερής Κύπρου-Ελλάδος – Ιορδανίας επιβεβαίωσε την στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών

Οι σημερινές διευρυμένες συνομιλίες, στην Λευκωσία, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, με επικεφαλής τους ηγέτες των τριών χωρών – τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Αλέξη Τσίπρα, και τον βασιλιά Αμπντάλλα Β` της Ιορδανίας, ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η τριμερής επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία σε πολλούς τομείς, με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης, μεταξύ Λευκωσίας – Αθήνας – Αμάν.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του, αφού καλωσόρισε τους άλλους δύο ηγέτες, επεσήμανε ότι η σημερινή πρώτη τριμερής επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις των τριών χωρών. «Αποτέλεσμα της τριμερούς είναι η Διακήρυξη της Λευκωσίας. Το πλαίσιο δηλαδή πάνω, στο οποίο θα στηριχθεί η μεταξύ μας συνεργασία. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πολιτιστική κληρονομιά και τη θαλάσσια συνεργασία», είπε.

Κατά το γεύμα, που ακολούθησε συζητήθηκαν οι σχέσεις της Ιορδανίας με την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους δυο ηγέτες για το Κυπριακό. Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε, παραμένει δεσμευμένη για μια συνολική λύση στο Κυπριακό.

Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται σχετικά: «Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επαινούμε τις προσπάθειες του Προέδρου και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Υπογραμμίζουμε ότι μια συνολική διευθέτηση δεν θα είναι προς όφελος μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν «να συνδράμουν την Ιορδανία εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης». Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, τόνισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφθηκαν ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών. Οι συζητήσεις, ανέφερε, κάλυψαν παγκόσμια και τοπικά προβλήματα. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση της ισραηλινο- παλαιστινιακής κρίσης με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», τόνισε. Οι χώρες μας, συνέχισε, είναι δεσμευμένες να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Η Ιορδανία, δήλωσε, υποστηρίζει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ιορδανός βασιλιάς ευχήθηκε να ξαναδεί τον Νίκο Αναστασιάδη «με την ιδιότητα του Προέδρου».

Μετά από τις δηλώσεις υπεγράφησαν ανάμεσα στις τρεις χώρες:

– Μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

– Συμφωνία για την αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας, και για την προώθηση της αποκατάστασής της.

– Διευθέτηση για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

– Διευθέτηση για την αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών από Κύπρο και Ελλάδα για υπηρεσία τους σε υπό ιορδανική σημαία πλοία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα