Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές

f276982cb76fa93a703b96e80ff65492_XLΗ κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί με ήπιο τρόπο να καθησυχάσει τις αγορές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να δηλώνει έτοιμη να «ρίξει» όσα κεφάλαια χρειαστεί στις τράπεζες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με ανάρτηση στο Twitter υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ ετών έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, καθώς τα τανκς βρίσκονταν στους δρόμους των Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. Αν και οι δυνάμεις του Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβαν χιλιάδες δικαστές και στρατιωτικούς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να προλάβουν ένα sell-off μετοχών και ομολόγων με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

«Πράττουμε το καθήκον μας», υποστήριξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μ. Σιμσέκ στο Twitter, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Τσετινκαγιά και θα έχουν teleconference με επενδυτές σήμερα. «Η ομαλότητα επιστρέφει ταχύτατα στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας μας είναι στέρεα».

Παράλληλα προκειμένου να εξασφαλίσει τη ρευστότητα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη λίρα, αίροντας τους περιορισμούς για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις οι εμπορικές τράπεζες.

Οι εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ η διέλευση των τάνκερς γίνεται πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν και διάρκεσε λίγες ώρες το αποτυχημένο πραξικόπημα απειλεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, η οποία βασίζεται στις εισροές κεφαλαίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα. Ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο Ερντογάν ήδη ανησυχούσε τους επενδυτές, καθώς φέρεται ότι προωθούσε μόνο «δικούς» του στις κορυφαίες θέσεις του οικονομικού επιτελείου.

Την ίδια ώρα η Sekerbank TAS, τράπεζα με έδρα την Κωνσταντινούπολη, μέτοχοι της οποίας είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο των υπαλλήλων της και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Καζακστάν, ακύρωσε πώληση ομολόγων αξίας 300 εκατ. δολαρίων, μετά το πραξικόπημα.

«Σαφώς το πραξικόπημα θα καταστήσει πιο διστακτικούς τους επενδυτές τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες αγορές αλλά και για τα τουρκικά χρεόγραφα, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση και υπάρξει σταθεροποίηση», εκτιμά ο Chavan Bhogaita, επικεφαλής στον τομέα επενδυτικής στρατηγικής της National Bank of Abu Dhabi.

Εκ των 15,8 δισ. δολαρίων που εισέρρευσαν στην Τουρκία το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, μόνο τα 2,3 δισ. ήταν άμεσες επενδύσεις, με πτώση 50% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έχει διαμορφωθεί στο 2,6%, μετά την ύφεση του 2009, από 6% που ήταν την προηγούμενη 6ετία. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει παραμείνει κοντά στις 10.000 δολάρια από το 2008.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα