Η Τουρκία από τον Δεκέμβριο στην μαύρη λίστα της ΕΕ με τους “φορολογικούς παραδείσους”

Στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας αγώνας δρόμου και διπλωματικών επαφών για το αν τελικά θα μείνει η Τουρκία στην λίστα των χωρών που η αρμόδια επιτροπή, έχει συντάξει.

Η Επιτροπή αυτή δουλεύει για τον εντοπισμό των χωρών που αρνούνται ή καθυστερούν την φορολογική συνεργασία με την Ευρώπη και έχει εντάξει την Τουρκία στις περιοχές που έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να συντονισθούν με τις προϋποθέσεις φορολογικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των χωρών αυτών και πέραν της Τουρκίας αναφέρονται χώρες όπως η Σερβία, η Τυνησία, κλπ.

Στο κείμενο της Επιτροπής το οποίο έχει ήδη γίνει γνωστό στην Άγκυρα πολλαπλασιάζοντας την ένταση που έτσι κι αλλιώς είναι υψηλή την τελευταία περίοδο, αναφέρεται ότι και η Τουρκία δεν έχει προωθήσει τις προσαρμογές που έχει δεσμευθεί όσο αφορά την φορολογική διαφάνεια μεταξύ των δύο πλευρών.

Το κείμενο θα συζητηθεί στο Ecofin της 5ης Δεκεμβρίου και εφ’ όσον δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε θα γίνει η πλατφόρμα για να παρθούν “μέτρα” από την πλευρά των Βρυξελλών όσο αφορά την φορολογική συνεργασία που θα επηρεάσουν σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην χώρα.

Οι μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν γερμανική προέλευση, αλλά η ανησυχία για την Ευρωπαϊκή πλευρά έχει να κάνει κυρίως για το πως θα μπορούσε να αντιδράσει η Άγκυρα στο καυτό θέμα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, στο οποίο ο αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα…

Οι τουρκικές φορολογικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι οι προσαρμογές στον φορολογικό κώδικα με τις οποίες έχει δεσμευθεί η Τουρκία θα έχουν ολοκληρωθεί το 2019, αλλά ο αντίλογος από πλευράς Βρυξελλών είναι ότι στο μεταξύ δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση αυτή επιτρέποντας ένα φορολογικό ντάμπινγκ “υψηλού κόστους” για την Ε.Ε.

Η άμεση συνέπεια για την Τουρκία σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση εξομάλυνσης της έντασης και των φορο-διαφορών θα είναι σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους “περιορισμοί” στις χρηματοδοτήσεις που βρίσκονται ήδη ανοικτοί από την γερμανική KfW, την ΕΤΕπ και τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Παρ’ όλα αυτά και τις σχετικές προειδοποιήσεις πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει λόγος από πλευράς των κοινοτικών υπηρεσιών για περιορισμούς στην χρηματοδότηση ύψους τριών δισ. ευρώ που αφορά στις δομές στήριξης στο εσωτερικό της Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν πάντως ότι η ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα αποτελεί μέρος της συλλογικής προσπάθειας που γίνεται στην Ευρώπη για την αναζήτηση οδών εκτόνωσης της έντασης με την Άγκυρα.

Αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν πρόσφατα διευκρίνισε στην διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι η “κίνηση” αυτή έχει ευρύτερη σημασία για την Ε.Ε. στις δεδομένες συνθήκες. Και, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, έχουν επενδυθεί πολλές προσδοκίες στην θετική της έκβαση, προσδοκίες που βρίσκονται σαφώς πολύ πέραν των ορίων βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα