Η Τουρκία απειλεί για μεγάλο κύμα προσφύγων

epa00858032 (FILES) In this file picture dated 04 October 2005, a Turkish flag and an EU flag fly in front of Nur-i Osmaniye Mosque at Ottoman Era in Istanbul. The European Commission's report on Turkey's progress towards European Union (EU) membership is due out on Wednesday 08 November 2006. EPA/TOLGA BOZOGLU

Oι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία φαίνεται ότι διαταράσσουν εμφανώς τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ με τον ανώτατο σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει ότι η Τουρκία θα στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάρει τη «λάθος απόφαση» σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη διέλευση των Τούρκων κατοίκων στην ήπειρο.

Η απειλή του Burhan Kuzu, ανώτατου στελέχους του τουρκικού κυβερνόντος κόμματος, ήρθε καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας Τουρκίας και ΕΕ για την αναχαίτιση μιας άνευ προηγουμένου εισροής προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ηγέτες μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θεωρούν τη συμφωνία ζωτικής σημασίας κίνηση για την άμβλυνση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σήμερα το θέμα της χορήγησης βίζα στο Στρασβούργο.

«Αν πάρουν τη λάθος απόφαση, θα στείλουμε πρόσφυγες», ανέφερε ο Kuzu σε ανάρτησή του στο Twitter. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, πρόσθεσε ότι «αν ανοίξουν οι πόρτες της Τουρκίας, η Ευρώπη θα βουτήξει στη δυστυχία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα