Η Τερέζα Μέι ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο Windrush

Αντιμέτωπη με τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απειλές απέλασης μεταναστών από τις Δυτικές Ινδίες που ζουν επί δεκαετίες στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε συγγνώμη από τους ηγέτες των χωρών αυτών που συμμετέχουν στη σύνοδο της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

“Θέλω σήμερα να σας ζητήσω συγγνώμη. Λυπούμαστε πραγματικά για την ανησυχία που προκαλέσαμε” είπε η Μέι στη συνάντηση που οργανώθηκε βιαστικά στην Ντάουνινγκ Στριτ με δώδεκα ηγέτες χωρών. Το θέμα, που αφορά 57.000 ανθρώπους, απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο των 53 χωρών της Κοινοπολιτείας.

Η βρετανική κυβέρνηση προκάλεσε οργή στη Βρετανία και στις Αντίλλες για τη μεταχείριση που επιφύλαξε στους μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στη χώρα από το 1948 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το “σκάνδαλο Windrush” πήρε το όνομά του από το πρώτο πλοίο που μετέφερε μετανάστες από την Καραϊβική, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι αυτοί προσκλήθηκαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. Τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν επ’ αόριστον στη Βρετανία, δεδομένου ότι αρκετοί από αυτούς είχαν τη βρετανική υπηκοότητα καθώς είχαν γεννηθεί κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Όμως εκείνοι που δεν ζήτησαν ποτέ την υπηκοότητα αντιμετωπίζονται σήμερα ως παράτυποι μετανάστες και απειλούνται με απέλαση αν δεν προσκομίσουν αποδείξεις για κάθε χρονιά που ζούσαν στη Βρετανία.

Υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί “συνέβαλαν σημαντικά στην ανοικοδόμηση και τον εμπλουτισμό της χώρας” και δικαιούται “μια θέση πολίτη”, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Άντριου Χόλνες ζήτησε να υπάρξει μια “γρήγορη” αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κατά την άφιξή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Γκάι Χιούιτ δήλωσε: “Τώρα είμαστε σε φάση συζητήσεων. Η κυβέρνηση μας άκουσε”.

Το Λονδίνο, με επιστολές προς όλες τις κυβερνήσεις των ενδιαφερόμενων χωρών, εξήγησε ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κυρίως βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς να βρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να νομιμοποίησή τους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα τους επιστραφούν τα νομικά έξοδα στα οποία υποχρεώθηκαν για να αποδείξουν ότι δεν είναι παράνομοι.

Το νεότερο πρόβλημα που προέκυψε σήμερα ήταν ότι το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι το 2010 αποφασίστηκε να καταστραφεί ένα μέρος των αρχείων όπου καταγραφόταν η ημερομηνία άφιξης των μεταναστών στη Βρετανία. Η Τερέζα Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2010 μέχρι το 2016. Κάποια από τα μέτρα που είχε εισηγηθεί τότε για να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση προκάλεσαν σοβαρές δυσκολίες στους μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες – μεταξύ άλλων ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αποδείξεις ότι ήταν μόνιμοι κάτοικοι, για κάθε χρονιά διαμονής τους στη Βρετανία, προκειμένου να τους επιτραπεί να εργαστούν, να νοικιάσουν διαμέρισμα ή να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η υπόθεση αυτή ενδέχεται να αφορά έως και 57.000 ανθρώπους. “Δούλεψαν για 40, 50 χρόνια, απέκτησαν παιδιά, εγγόνια, πλήρωναν φόρους και ξαφνικά, σε μια γραφειοκρατική υπόθεση ρουτίνας, για παράδειγμα ενώ προσπαθούσαν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης, κάποιος αντιλήφθηκε ότι δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα και το υπουργείο Εσωτερικών τους κατατάσσει αμέσως στους παράνομους”, σχολίασε ο Σατμπίρ Σιχ, ο πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής στους μετανάστες Joint Council for Welfare of Immigrants.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα