Η Συρία χαρακτήρισε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς Γαλλίας – ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα είναι «ψέματα».

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση ενδέχεται να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, έπειτα από επίθεση με αέριο χλωρίου που φέρεται να πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (προχθές) στον θύλακα της ανατολικής Γούτα, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων, κυρίως παιδιών, από ασφυξία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν σκοπό «να παρεμβάλουν εμπόδια σε οποιαδήποτε προσπάθεια προς την εξεύρεση μιας διεξόδου στην κρίση στη Συρία».

Το 2013 η Συρία δήλωσε ότι θα παραδώσει όλα τα χημικά όπλα της.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια μια κοινή έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σαρίν και πολλές φορές το αέριο χλώριο ως όπλο.

Ο συριακός στρατός και η συριακή κυβέρνηση αρνούνται ότι χρησιμοποίησαν αέριο χλώριο ή άλλα χημικά όπλα στη διάρκεια του πολέμου, που έχει εισέλθει στον έβδομο χρόνο του.

«Η Συρία επέδειξε πάντα συνεργασία και παρείχε τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου να διεξαχθεί μια αμερόληπτη, αντικειμενική και επαγγελματική έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με το SANA, το οποίο προσθέτει πως «η Δύση» παρεμπόδισε αυτή τη διαδικασία για πολιτικούς λόγους.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «θολώνουν» τις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε πως η Ρωσία φέρει την ευθύνη για μία τέτοια επίθεση.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson εκτίμησε πως η Ρωσία «φέρει, σε τελική ανάλυση, την ευθύνη για τα θύματα στην ανατολική Γούτα», ανατολικά της Δαμασκού.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την αμερικανική προσέγγιση, η οποία θολώνει εκ των πραγμάτων την έρευνα για προηγούμενες» χημικές επιθέσεις, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peshkov.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα