Α.Τσίπρας «Η ΝΔ είναι με την Ευρώπη του Σόιμπλε»

ÃÉÁÍÍÅÍÁ-ÐÑÏÅÊËÏÃÉÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ-ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ.(EUROKINISSI-ËÅÙÍÉÄÁÓ ÌÐÁÊÏËÁÓ)

Tη βεβαιότητα του ότι θα κερδίσει και αυτή την αναμέτρηση καθώς και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι με την «Ευρώπη του κ. Σόιμπλε», περιγράφει με αυτοπεποίθηση στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αποδείχτηκε ότι μπορούμε καλύτερα, επειδή βάζουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι «η συμφωνία παρά τις δυσκολίες επίτευξης βάζει επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, την προτεραιότητα της επίλυσης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων που για χρόνια κρυβόταν κάτω από το χαλί, ξαναθέτει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ά.».

Σχετικά με το κριτήριο το οποίο θα κάνει τους πολίτες να σηκωθούν από τον… καναπέ για να προσέλθουν στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι: «Δεν θα επαναφέρει ο λαός μας στην εξουσία αυτούς που καταψήφισε πριν από λίγους μήνες.

Δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που μας έφερε μέχρι εδώ, που θέλει να συγκαλύψει αμαρτίες, να δώσει πίσω ό,τι καταφέραμε στη διαπραγμάτευση».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι υπό προϋποθέσεις η συμφωνία με τους εταίρους μπορεί να δώσει ξανά προοπτική στη χώρα – αρκεί να ισχύσει η βασική προϋπόθεση να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με ισχυρή εντολή.

Για το αυριανό ντιμπέιτ και την αντιπαράθεση με τον κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας τον ευχαριστεί εκ των προτέρων για τη συζήτηση και εκτιμά ότι «ο αρχηγός της ΝΔ επιδιώκει να εκπροσωπήσει, με τον δικό του βέβαια τρόπο, που είναι κατ’ επίφαση λαϊκός, την οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της τελευταίας πενταετίας».

Κύριε πρόεδρε, την άλλη Κυριακή τελειώνουν τα ψέματα. Οι κάλπες ανοίγουν και οι πολίτες αποφασίζουν. Η δική σας απόφαση να σπεύσετε στις κάλπες ήταν σωστή ή απλώς πάρθηκε για να ξεκαθαρίσετε με τον κ. Λαφαζάνη;

Η κυβέρνηση ανετράπη από αριστερούς βουλευτές. Συνεπώς οι κάλπες ήταν αναπόφευκτες. Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν θα βάζαμε το συμφέρον του κόμματος πάνω από το Σύνταγμα και το συμφέρον του λαού και της χώρας.

Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βασίστηκε σε λάθος παραδοχές που κόστισαν ακριβά στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδείχτηκε ότι μπορούμε καλύτερα επειδή βάζουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Φέραμε λοιπόν μια συμφωνία η οποία παρά τις δυσκολίες της βάζει επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, που για χρόνια κρυβόταν κάτω από το χαλί, μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ξαναθέτει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και φυσικά συνοδεύεται από ένα επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ.

Πιστεύετε ότι τα καταφέρατε καλύτερα από τη ΝΔ στη διαπραγμάτευση;

Το δείχνουν τα γεγονότα. Διότι αυτό που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν να υπογράψουμε 20 δισ. περισσότερα μέτρα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, απελευθέρωση απολύσεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ασφαλιστικό και όλα τα μέτρα που είχαν αυτοί υπογράψει και περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση. Προφανώς και μπορέσαμε καλύτερα.

Με το θέμα του χρέους στο τραπέζι, 20 δισ. λιγότερα μέτρα, χωρίς αγγλικό δίκαιο και με επενδυτικό πακέτο 35 δισ. Εχετε ακούσει εσείς κάποιον να ισχυρίζεται ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε ακούσει.

Πιστεύετε ότι θα φτάσετε στα επιθυμητά επίπεδα εκλογικής συσπείρωσης ώστε να κατακτήσετε την πρώτη θέση;

Ηδη, σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωσή μας ενισχύεται σημαντικά και γι’ αυτό έχουμε μια ευδιάκριτη άνοδο. Η επιλογή του λαού θα είναι τέτοια ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ηχηρό και να προκύψει λύση κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Με ποιο κριτήριο πρέπει να πάει ο κόσμος στην κάλπη;

Δεν θα επαναφέρει ο λαός μας στην εξουσία αυτούς που καταψήφισε πριν από λίγους μήνες. Δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που μας έφερε μέχρι εδώ, που θέλει να συγκαλύψει αμαρτίες, να δώσει πίσω ό,τι καταφέραμε στη διαπραγμάτευση, να κρύψει ξανά στα συρτάρια του τις λίστες της φοροδιαφυγής.

Στους προηγούμενους επτά μήνες δώσαμε δείγματα γραφής και αποδείξαμε ποιος έχει τη βούληση, την αποφασιστικότητα και το πολιτικό σχέδιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τελειώσει την αρρώστια της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους; Ποιος θα διαπραγματευτεί το χρέος;

Φοβάστε την αποχή όσων στην προηγούμενη κάλπη είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ;

Οι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν σαφέστατα και υποστηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του κόμματος. Κατανοούν ότι δώσαμε μια σκληρότατη μάχη η οποία συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Κατανοούν ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας και κατανοούν ακόμη καλύτερα ότι η συμφωνία που πετύχαμε μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δώσει ξανά προοπτική στη χώρα και στους πολίτες. Και κύρια προϋπόθεση είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Το πολιτικό κλίμα, όπως καταγράφεται στις διαθέσεις του κόσμου τον οποίο συναντάμε στις περιοδείες και στις εκδηλώσεις μας, αλλά και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αυτό δείχνει.

Σε όσους λένε ότι δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας τι απαντάτε;

Οτι ο λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνησή μας παρά την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική ασφυξία και την έντονη αντιπαράθεση με ισχυρούς συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη κατάφερε να υλοποιήσει πολλές από τις δεσμεύσεις της: Να περάσει τον νόμο για τις 100 δόσεις, να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, να ανοίξει την ΕΡΤ, να επαναπροσλάβει όσους αντισυνταγματικά απολύθηκαν, αλλά και να εκκινήσει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται στον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεν θα πατάει πάνω στα κοινωνικά ερείπια της λιτότητας. Αυτόν λοιπόν τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής και διοικητικής δομής της χώρας οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον συνεχίσει, και αυτό ακριβώς θα καταγραφεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Αύριο, πρόσωπο με πρόσωπο με τον βασικό αντίπαλό σας στο ντιμπέιτ. Ποια θα είναι η τελευταία φράση σας προς τον κ. Μεϊμαράκη;

Θα του πω ότι τον ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση. Ελπίζω να έχουμε έναν διάλογο πλούσιο και αναλυτικό. Διότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να ενημερωθεί αναλυτικά για τις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και τα αντίπαλα πολιτικά σχέδια. Εξάλλου, η αντιπαράθεση με τον κύριο Μεϊμαράκη δεν είναι προσωπική, αν και ο ίδιος θα ήθελε να τη μετατρέψει σε τέτοια. Είναι αντιπαράθεση πολιτική, που σχετίζεται με τα διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα που επιδιώκει να εκπροσωπεί ο καθένας μας. Ο κύριος Μεϊμαράκης επιδιώκει να εκπροσωπήσει, με τον δικό του τρόπο βέβαια που είναι κατ’ επίφαση λαϊκός, την οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της τελευταίας πενταετίας.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά, θέλουμε και επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτός είναι και ο πυρήνας της αντιπαράθεσής μας.

Εάν κερδίσετε την πρωτιά στις εκλογές και οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή, τότε συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τέλος;

Παρά τις μεγάλες ιδεολογικές μας διαφορές είναι γεγονός ότι η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ ήταν λειτουργική και απέδωσε καρπούς. Διότι οι ΑΝΕΛ αποτέλεσαν έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα μας κόντρα στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στη χώρα.

Ο Πάνος Καμμένος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα αυτόν κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής όπου είχαμε π.χ. πρωτοφανή αύξηση κατά 261% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων ανά υπόθεση, κατά της διαφθοράς, αλλά στήριξε και τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια. Θα ήταν ευχής έργον η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, και είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί. Εχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα και πολλή δουλειά μπροστά μας.

Δυνατότητα συνεργασίας με τη ΝΔ υπάρχει;

Η Νέα Δημοκρατία είναι με την Ευρώπη του κ. Σόιμπλε. Εμείς είμαστε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια κοινωνική στροφή και απαγκίστρωση από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Η ΝΔ θέλει να δώσουμε πίσω όσο έδαφος κατακτήσαμε στη διαπραγμάτευση. Θέλει να απελευθερώσει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να κάνει κι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, να διαλύσει το Ασφαλιστικό. Σας θυμίζω ότι από την αρχή μάς ζητούσε να υπογράψουμε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε όλα τα παραπάνω. Να επαναλάβουμε δηλαδή τα λάθη που αποσταθεροποίησαν την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική ζωή.

Θέλουν την εφαρμογή της συμφωνίας με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, ενώ εμείς από την άλλη μεριά θέλουμε να δώσουμε μάχη για τη βελτίωσή της σε μια σειρά σημεία και την ίδια στιγμή να υλοποιήσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας, των αγροτών, των μισθωτών, των ανέργων, των μικρομεσαίων. Δεν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις γιατί, όπως σας εξήγησα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα και έχουν αντίθετο στρατηγικό προσανατολισμό σε έναν αστερισμό κομβικών πεδίων: στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, της περιβαλλοντικής προστασίας, στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας, στο φορολογικό σύστημα, στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η αντιπαράθεση είναι συνολική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα