Η συνάντηση του Πούτιν με τη Δύση μετά την έναρξη των ρωσικών επιδρομών

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τη Δύση ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ρωσικών επιδρομών που ανοίγουν νέο κεφάλαιο «διεθνοποιώντας» τη σύγκρουση στο Συριακό.

Καθώς οι επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα -πλήττοντας στόχους πέραν του Ισλαμικού Κράτους- ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο Παρίσι για προγραμματισμένη σύνοδο με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ για την Ουκρανία, η οποία αναπόφευκτα επισκιάζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Μετά την αρχική κατ’ ιδίαν συνάντηση των Ολάντ-Πούτιν, συνεγάτης του Γάλλου προέδρου δήλωσε ότι είχαν μία «σε βάθος» συζήτηση κατά την οποία «επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με την πολιτική μετάβαση».

Η ίδια πηγή δεν ανέφερε εάν επιτεύχθηκε κάποια σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ολάντ και Πούτιν σε οποιοδήποτε θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διήρκησαν 1 ώρα και 15 λεπτά και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο ηγέτες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν τους τρεις όρους που έχει θέσει η Γαλλία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη Συρία, επισήμανε ο σύμβουλος.

Οι όροι αυτοί συνίστανται στα εξής: οι ρωσικές επιθέσεις να στοχοθετούν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα και καμία άλλη οργάνωση. Επιπλέον, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αμάχων και να υπάρξει μία πολιτική μετάβαση η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του συμμάχου του Κρεμλίνου, του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τόσο ο Ολάντ όσο και ο Πούτιν είχαν αυστηρό ύφος, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους παγωμένα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο Γάλλος ηγέτης υποδεχόταν τον Ρώσο ομόλογό του στον περίβολο του Μεγάρου των Ηλυσίων, ενώ αντήλλαξαν σύντομες, κοφτές χειραψίες μπροστά στους δημοσιογράφους και εικονολήπτες.

Η Ρωσία επιμένει ότι χτυπά το Ισλαμικό Κράτος και άλλες «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη συριακή επικράτεια, ωστόσο οι χώρες της Δύσης αμφισβητούν πως στόχος του Πούτιν είναι η ISIS βλέποντας εκστρατεία υποστήριξης του συμμάχου Μπασάρ αλ-Άσαντ έναντι του συνόλου των αντικαθεστωτικών οργανώσεων στη Συρία.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τη Μόσχα να επικεντρωθεί στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Το Ισλαμικό Κράτος είναι αυτό που πρέπει να αποτελεί τον στόχο και όχι άλλοι» δήλωσε.

Σε κοινό ανακοινωθέν την Παρασκευή, η Τουρκία και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον της ISIS -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, χώρες του Αραβικού Κόλπου- κάλεσαν την Ρωσία να σταματήσει τα πλήγματα σε αντικαθεστωτικές ομάδες.

Εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τη ρωσική δραστηριότητα, η ανακοίνωση ανέφερε πως τα ρωσικά πλήγματα «συνιστούν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα καταφέρουν μόνο να καλλιεργήσουν μεγαλύτερο εξτρεμισμό».

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, δήλωσε πως η αεροπορική εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες, αναγνωρίζοντας πάντως πως «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκλωβισμού».

Αργότερα πάντως δήλωσε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και η διάρκεια της επιχείρησης θα καθοριστεί από το στρατιωτικό επιτελεί βάσει της κατάστασης επί του πεδίου.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ απέκρουσε παράλληλα την κριτική της Δύσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν τη Ρωσία ‘για απουσία επιλεκτικότητας στους στόχους μας’ στη Συρία. Λοιπόν τι τους εμπόδισε να επιλέξουν τους στοχούς στόχους για έναν ολόκληρο χρόνο αντί απλά να βομβαρδίζουν άσκοπα την έρημο;» ανέφερε σε σχόλιο στο Twitter…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα