Η Συμφωνία των Πρεσπών στην κρίση των πολιτών της ΠΓΔΜ: Τι εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές

Αντιμέτωποι με την ιστορία βρίσκονται οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούμενοι την Κυριακή να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε η χώρα με την Ελλάδα, και στην οποία προβλέπεται η απόδοση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στη χώρα τους.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο ζήτησε τις απόψεις ειδικών και πολιτικών απ’όλη την Ευρώπη, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ιστορική ψηφοφορία:

Βιτόριο Ντα Ρολντ, Ιταλός αναλυτής διεθνών θεμάτων: «Είναι μια ιστορική συμφωνία με πιθανή την οριακή επικράτηση του “ναι”»

Ιστορικής σημασίας κρίνει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ ο Ιταλός δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ, αναλυτής διεθνών θεμάτων της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore. «Είναι δυο ηγέτες που αντιμετωπίζουν δυναμικά την Ιστορία», δήλωσε ο Ντα Ρολντ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην ΠΓΔΜ, θεωρεί πιθανή την έγκριση τής Συμφωνίας των Πρεσπών, έστω και με οριακή πλειοψηφία.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στο βάρος, τη σημασία και τις πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας αυτής, ο Ιταλός αναλυτής θέλησε να υπογραμμίσει: «Η συμφωνία που υπέγραψαν η Αθήνα και τα Σκόπια και η ψήφος αυτή, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ιστορία και των δυο χωρών. Αν εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορέσουν να ξεπερασθούν παλιές εντάσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες επί είκοσι χρόνια μπλόκαραν κάθε προσπάθεια επίτευξης μιας ουσιαστικής προσέγγισης. Για τα Σκόπια, το δημοψήφισμα της Κυριακής προσπαθεί να μεταθέσει την όλη σχέση και συζήτηση στο μέλλον και όχι στις εντάσεις του παρελθόντος. Είναι και μια εικόνα της πιθανής μελλοντικής πορείας της χώρας, με εναλλακτική την απομόνωση από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ότι «είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις διότι οι συντηρητικές και εθνικιστικές δυνάμεις είναι σίγουρα ισχυρές, όπως και οι αντιστάσεις στην αλλαγή». Θεωρεί, δε, ότι το όποιο αποτέλεσμα θα είναι, πιθανώς, οριακό. Δηλαδή, «μάλλον μια νίκη του “ναι” με μικρή διαφορά και σε ό,τι αφορά στην επίτευξη του αναγκαίου ποσοστού συμμετοχής».

Με αναφορά στην «επόμενη ημέρα» και τις ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις, ο Ιταλός δημοσιογράφος, ο οποίος με τα άρθρα του παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική πραγματικότητα στο ιταλικό αναγνωστικό κοινό, τονίζει: «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες πολιτικές συνέπειες στην περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια της Κομισιόν και του ΝΑΤΟ, με στόχο να προσφέρουν σταθερότητα και μέλλον στα λεγόμενα δυτικά Βαλκάνια, σε μια περιοχή στην οποία η επιρροή της Μόσχας ήταν πάντα ισχυρή. Πρέπει να αναμένουμε, κατά συνέπεια, την σαφή αντίθεση της Ρωσίας στην αλλαγή ισορροπιών, στην ένταξη νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η κυρία Μέρκελ, όσο και ο Αυστριακός καγκελάριος και εκ περιτροπής προεδρεύων της Ένωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, δραστηριοποιήθηκαν προς την σαφή στήριξη του δημοψηφίσματος. Ώστε να μπορέσει να εγκριθεί και να αυξηθεί η σταθερότητα στην περιοχή».

Π. Σμιντ, γ.γ. της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής: Έχουν ιδιαίτερο συμφέρον τόσο η Ευρώπη συνολικά όσο και η ίδια η χώρα να υπάρξει θετική έκβαση στο δημοψήφισμα

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά όσο και η ίδια η χώρα, έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει μία θετική έκβαση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιέννη, ο Πάουλ Σμιντ, γενικός γραμματέας της «Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής», του πολιτικά ανεξάρτητου θεσμού ενημέρωσης και πληροφόρησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Αυστρία.

Αυτό καταδεικνύεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις ανοικτά υποστηρικτικές εμφανίσεις μέσα στις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια, μίας σειράς ξένων ηγετών και διεθνών παραγόντων, από την Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων, μέχρι τον Επίτροπο Διεύρυνσης ή την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Καθοριστικό για την έκβαση του δημοψηφίσματος, ο Πάουλ Σμιντ θεωρεί το ποσοστό της συμμετοχής και παραπέμπει στο γεγονός, ότι ο εναντιούμενος στη «Συμφωνία των Πρεσπών» πρόεδρος της ΠΓΔΜ, έχει καλέσει τον πληθυσμό της χώρας σε αποχή.

«Φαινόμενο ντόμινο» σε περίπτωση απόρριψης

Αυτό που θα συμβεί, σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα, θα είναι προβληματικό και σίγουρα θα προκαλούσε ένα «φαινόμενο ντόμινο» για τα Δυτικά Βαλκάνια, «φρενάροντας πάρα πολύ», όπως αναφέρει, ολόκληρο το εγχείρημα για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, προειδοποιεί ο Πάουλ Σμιντ.

Ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς τι θα μπορούσε να συμβεί εάν την Κυριακή υπάρξει μία αρνητική έκβαση, ωστόσο ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής επισημαίνει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται η υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ στην κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων και άρα της ένταξης της ΠΓΔΜ, και ως εκ τούτου του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής αποτελεί πολιτικά ανεξάρτητο οργανισμό ενημέρωσης και πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ο οποίος στηρίζεται στη βάση των κοινωνικών εταίρων, και ο οποίος υπηρετεί και προωθεί τον ανοικτό διάλογο για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα και τις επιπτώσεις τους στην Αυστρία. Στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας συμμετέχουν 26 προσωπικότητες της αυστριακής δημόσιας ζωής, από ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι της οικονομίας, μέχρι πρώην μέλη αυστριακών κυβερνήσεων.

«Η χώρα περιμένει αυτή την ευκαιρία 25 χρόνια», δηλώνει ο πρ. πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλόις Πέτερλε

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να βγει από την αίθουσα αναμονής μετά από μια μακρά και απογοητευτική αναβολή της ένταξης στο ΝΑΤΟ και των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δηλώνει στην ιστοσελίδα Politico o Σλοβένος ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Αλόις Πέτερλε.

«Η χώρα περιμένει αυτή την ευκαιρία 25 χρόνια», πρόσθεσε ο Πέτερλε που βρέθηκε στα Σκόπια ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Πέτερλε, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Σλοβενίας, όταν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας του από τη Γιουγκοσλαβία, ξέρει μερικά πράγματα για το πώς να διαχειριστεί κανείς μια δύσκολη κληρονομιά. Η φιλική συμβουλή του: «Τα συναισθήματα του ‘μακεδονικού’ λαού είναι δικαίως ανάμεικτα, αλλά το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι σε θέση να προσφέρει μια καλύτερη λύση, πότε και με ποιο κόστος;», τόνισε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα