Η πρώτη θέση σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων είναι ο στόχος της Huawei

Φέτος ή το πολύ του χρόνου η Huawei θα γίνει η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ξεπερνώντας τη Samsung, προέβλεψε χθες ο Ρίτσαρντ Γου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου καταναλωτικών αγαθών της κινεζικής εταιρείας Huawei. Μάλιστα, ο Γου υποστηρίζει πως οι πολύ έντονες ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων δυτικών κυβερνήσεων για προβλήματα ασφαλείας δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις.

«Αυτή τη χρονιά το συντομότερο, την επόμενη χρονιά το αργότερο, θα γίνουμε νούμερο ένα παγκοσμίως στα κινητά τηλέφωνα», σύμφωνα με τους Financial Times. Το 2018 η Huawei ξεπέρασε σε μερίδιο αγοράς την Apple, ελέγχοντας το 14,6% της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς IDC.

Αύξηση πωλήσεων

H Huawei ανακοίνωσε χθες πως το 2018 απέστειλε σε εταιρείες λιανικών και χονδρικών πωλήσεων 206 εκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων και περισσότερες από 100 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές, όπως ταμπλέτες κ.λπ. Οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών το 2018 αυξήθηκαν σχεδόν 50% στο επίπεδο-ρεκόρ (για την εταιρεία) των 52 δισ. δολαρίων, είπε χθες ο Γου, προσθέτοντας πως «οι καταναλωτές μας μάς εμπιστεύονται, μόνο οι πολιτικοί προσπαθούν να κάνουν φασαρία». Σύμφωνα με το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα ο Ρεν Ζενγκφέι, ο δισεκατομμυριούχους ιδρυτής της Huawei, είχε κάνει δημόσια δήλωση ύστερα από χρόνια σιωπής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης πως η Huawei συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση ώστε να κατασκοπεύει δυτικές κυβερνήσεις. Ο Ρεν είχε δηλώσει πως τα έσοδα της Huawei θα διαμορφωθούν το 2019 στα 125 δισ. δολάρια. Η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα στην έκθεση Mobile World Congress το πρώτο της κινητό τηλέφωνο που θα έχει τη δυνατότητα να συνδέεται σε δίκτυα 5G και να κατεβάζει δεδομένα από το Ιντερνετ με ταχύτητα περίπου μέχρι και εκατό φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τα δίκτυα 4G. Επιπλέον, το νέο κινητό τηλέφωνο της Huawei θα διαθέτει αναδιπλούμενη οθόνη και θα κοστίζει πάνω από χίλια ευρώ.

Ανησυχία

Η αύξηση μεριδίου αγοράς της Huawei σημειώνεται παρά το γεγονός πως δεν μπορεί σε μεγάλο βαθμό να πουλήσει τα κινητά της τηλέφωνα μέσω των αμερικανικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πέρυσι είχε ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας η συμφωνία της Huawei για πώληση κινητών τηλεφώνων μέσω της αμερικανικής AT&T. Επίσης αρκετές δυτικές κυβερνήσεις εξετάζουν (ή έχουν ήδη αποφασίσει) το να απαγορεύσουν την πώληση τηλεπικοινωνιακού υλικού της Huawei (δίκτυα 5G κ.ά.) για λόγους ασφαλείας, κατόπιν πίεσης από τις ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να αποκλείσει τη Huawei από την υποδομή 5G της χώρας, ενώ έχει ήδη αποκλειστεί από την αμερικανική και την αυστραλιανή αγορά. Η Huawei υποστηρίζει πως έχει κερδίσει 30 εμπορικά συμβόλαια για προμήθεια υλικού 5G, επίδοση που την κατατάσσει πρώτη παγκοσμίως όσον αφορά τα δίκτυα 5G.

Παράλληλα, η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτής της Huawei είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο Βανκούβερ του Καναδά ύστερα από αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα