Η προσπάθεια σύγκλισης ΕΕ και ΔΝΤ φέρνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

ijiojjΌλα δείχνουν ότι ο Απρίλιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, με το  κουαρτέτο να επιστρέφει στην Αθήνα στις 2 του μήνα.

Έπειτα,λοιπόν,από τη σύγκλιση που παρουσιάζεται ότι υπάρχει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ στο ύψος των δημοσιονομικών μέτρων(3% αντί για 4,5% που ζητάει το ΔΝΤ),στο φορολογικό και το ασφαλιστικό,τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας είναι το τελευταίο εμπόδιο  προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Τα αγκάθια των κόκκινων δανείων:

Η πώληση στεγαστικών επιχειρηματικών και δανείων ελευθέρων επαγγελματιών με υποθήκη πρώτης κατοικίας είναι το πρώτο αγκάθι στο θέμα των κόκκινων δανείων,καθώς η πρόταση της κυβέρνησης για εξαίρεση για τρία χρόνια βρίσκει μερικώς σύμφωνους το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Το δεύτερο αγκάθι βρίσκεται στο ζήτημα του  νόμου Δένδια,όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει δίχτυ προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες τα χρέη τους υπάρχει κίνδυνος από τη μία μέρα στην άλλη να  αγοραστούν από τις εταιρίες που επενδύουν σε «κόκκινα» δάνεια.Η διαφωνία των δανειστών εξακολουθεί να υφίσταται και σε αυτό το ζήτημα.

Οι δανειστές,πάντως,τονίζουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολο των θεμάτων προκειμένου  να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ωστόσο,σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι συζητήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό και την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος, αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα 4 Απριλίου

Ο ίδιος ,μάλιστα, τονίζει ότι σκοπός είναι να τελειώσει η πρώτη φάση, στις 12 με 13 Απριλίου, για να αρχίσει μετά στην Ουάσιγκτον η συζήτηση και να υπάρξει τελική συμφωνία για όλο το πακέτο που αφορά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από την καλοκαιρινή συμφωνία και για το χρέος.

Αισιοδοξία Τσίπρα:

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που επισκέπτονται την Αθήνα στο πλαίσιο της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος,φάνηκε αισιόδοξος σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης,με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα»,προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση του ΔΝΤ,καθώς  υπάρχει  συμφωνία  για μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και οι όποιες  διαφορές απομένουν είναι γεφυρώσιμες.

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι η Ελλάδα,  βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Κοστέλο:Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σταμάτησε να προβάλλει αιτήματα

Σε όλα τα παραπάνω συνηγορεί και η απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στον Δημήτρη Παπαδημούλη σε συνάντηση που είχαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Συγκεκριμένα ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε πως ο Κοστέλο του είπε πως όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι γεφυρώσιμες, αλλά και ότι το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει σταματήσει να ζητά πράγματα πέραν της συμφωνίας. Ο Κοστέλο εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του Απρίλη, εκτίμησε ο Δ. Παπαδημούλης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα