Η Πολωνία θα αποκτήσει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot για 3,8 δις ευρώ

Η Πολωνία υπέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας όπλων στην ιστορία της, αφού συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot της εταιρίας Raytheon, έναντι 4,75 δισεκ. δολαρίων (3,8 δισεκ. ευρώ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δυνάμεών της απέναντι στη Ρωσία.

«Είναι μια εξαιρετική, ιστορική στιγμή∙ η Πολωνία εισέρχεται σε μια ολόκληρη νέα εποχή τελευταίας τεχνολογίας, σύγχρονου εξοπλισμού, και αμυντικών μέσων», δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda στη διάρκεια της τελετής.

Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επέσπευσε τις προσπάθειες αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την ανανεωμένη στρατιωτική και πολιτική αυτοπεποίθηση της Μόσχας στην περιοχή. Τα δύο τρίτα των οπλικών συστημάτων της Πολωνίας ανάγονται στη σοβιετική εποχή, όταν η χώρα ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η συμφωνία για τους Patriot έρχεται ως ανακούφιση για την Πολωνία οι σχέσεις της οποίας με την Ουάσινγκτον, τον κυριότερο εταίρο της στο ΝΑΤΟ, παραμένουν τεταμένες μετά το σχέδιο νόμου που εισήγαγε στη Βουλή η Βαρσοβία τον Ιανουάριο με το οποίο ποινικοποιούνται οι δηλώσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή της Πολωνίας στο Ολοκαύτωμα.

Οι ΗΠΑ λένε πως το νομοσχέδιο υπονομεύει την ελευθερία του λόγου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με άρνηση του Ολοκαυτώματος, κατηγορία την οποία η Πολωνία αρνείται.

«Αναμένουμε από την Πολωνία να κινηθεί γρήγορα στη Φάση II. Έχει δηλώσει την επιθυμία της να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Wes Kremer, πρόεδρος της Raytheon Integrated Defense Systems, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Πολωνία να διεξάγει αεροπορικές και πυραυλικές επιχειρήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα οι οποίες διαθέτουν ήδη συστοιχίες πυραύλων Patriot, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του State Department.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα